АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ДЕРЖАВОТВОРЧИЙ РУХ


20-09-2019, 15:00 |

10 вересня у конференц-залі Палацу культури студентів Одеського національного політехнічного університету пройшла вже десята всеукраїнська наукова конференція «Народний рух України: місце в історії та по-літиці». Ця ювілейна конференція була присвячена ще одному ювілею — 30-річчю створення НРУ: саме 10 вересня 1989-го в актовому залі Київського політехнічного інституту учасники установчих зборів проголосили створення нової політичної сили, що прийняла назву «Народний рух України за перебудову».

Конференція, як і всі попередні, проводилася кафедрою історії та етнографії України ОНПУ, котра є беззаперечним лідером з дослідження історії НРУ. Досить сказати, що завідувач цієї кафедри, доктор історичних наук, професор Григорій Гончарук ще у 1997 році опублі-кував ґрунтовну монографію «Народний рух України. Історія», яка була перевидана, а під його керівництвом підготовлено й захищено десять кандидатських дисертацій з проблематики НРУ. Це дало обґрунтовані підстави називати Григорія Івановича «батьком історії Руху».

Заявки на участь у ювілейній конференції подали близько 50 науковців та громадських діячів не тільки з Одеси, а й з Києва, Харкова, Миколаєва, Ужгорода, Ніжина, інших міст.

Зібрання урочисто відкрив професор Григорій Гончарук, наголосивши на важливості дослідження теми НРУ, оскільки основним результатом його діяльності стало проголошення незалежності України. Щирі листи-привітання та побажання плідної роботи надійшли учасникам конференції від першого Президента України Леоніда Кравчука, голови оргкомітету з проведення установчого з’їзду Руху Володимира Яворівського та нинішнього очільника НРУ Віктора Кривенка. Від Одеської обласної державної адміністрації і від себе особисто дослідників рухівської проблематики привітала Ірина Коваль.

Після поздоровлень-побажань почалося власне пленарне засідання, на якому прозвучали цікаві доповіді й не менш цікаві спомини про те, як творився в Україні, зокрема й на Одещині, Народний рух і як Народний рух творив нову державу. Особливий інтерес серед наймолодших учасників конференції — студентів — викликав виступ відомого поета й мовознавця, шістдесятника, який був двічі репресований комуністичним режимом, одного з перших рухівців Олекси Різникова. Він повідав про те, як поставав Рух, як виборював державну незалежність, поділився спогадами про власну дисидентську діяльність, про зустрічі, в тому числі й за в’язничними ґратами, з видатними українцями.

Змістовним був і виступ голови Миколаївської обласної організації НРУ, депутата Верховної Ради України ІV скликання Юрія Діденка. Знаний фахівець з історії Руху, кандидат історичних наук (до речі, дисертацію захистив під керівництвом професора Г.І. Гончарука) наголосив, що головний здобуток НРУ — це незалежна Україна, нагадавши яскраві етапи боротьби за незалежність у різні часи. Окремо зупинився на історії становлення Руху на Миколаївщині. Юрій Володимирович вручив подяки за заслуги перед Рухом та українським народом Григорієві Гончаруку, Олексі Різникову, Галині Могильницькій та іншим.

Прозвучала на конференції й доповідь про самого Юрія Діденка. Її зробила кандидат історичних наук Олена Шипотілова, до слова, також учениця професора Г.І. Гончарука. Вона наголосила на необхідності вивчення діяльності лідерів, учасників Руху, бо якщо історія НРУ, її обласних, районних організацій, окремих осередків більш-менш досліджена, то роль окремих особистостей залишається, здебільшого, поза увагою науковців.

З цікавою доповіддю виступив кандидат історичних наук, заступник директора Галузевого державного архіву СБУ Анатолій Хромов. Ішлося про документи, які містяться в архіві СБУ стосовно В’ячеслава Чорновола і які проливають світло на ті чи інші сторони його біографії.

Володимир Максимович, кандидат економічних наук, колишній керівник Одеської орга-нізації Соціал-демократичної партії, голова громадської ради при Одеській облдержадміністрації, розповів про свого близького друга — організатора Одеської обласної організації Народного руху України Віктора Дем’яновича Цимбалюка, який залишив йому «політичний заповіт» та свій архів. «Це була принципова людина, яка відстоювала свої позиції», — зазначив промовець.

Іван Ніточко, ексдиректор Державного архіву Одеської області, розповів про рух за відродження незалежності на Березівщині; Олександр Черепаха, керівник управи Закарпатської обласної організації НРУ, — про боротьбу Руху із сепаратизмом у їхньому краї...

Проведення конференції та публікація її матеріалів (до збірки увійшли 32 доповіді) стали можливими завдяки сприянню членів політради Народного руху України Андрія Яловича, Сергія Іваненка, а також Юрія Діденка.

Робота конференції пройшла плідно, в тісному колі однодумців. Її учасники висловили побажання щодо повернення позицій НРУ в політичному житті країни, сподівання щодо поповнення його лав молодим та ініціативним поколінням, яке зможе вивести Україну на гідне місце у світі.

Алла ФЕДОРОВА,
кандидат історичних наук, доцент.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.