АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ЧОМУ КІТ ВОРОГУЄ З ПАЦЮКОМ?


8-01-2020, 12:00 |

За китайським календарем 2020-й — Рік Щура. Він настане 25 січня (в китайський Новий рік за місячним календарем) і триватиме до 11 лютого 2021-го.

Нагадаємо легенду про те, як щур (він же — пацюк) та інші тварини стали символами китайського календаря. Одного разу Нефритовий імператор послав з небес свого слугу на землю, аби той привів дванадцять найкрасивіших у світі тварин, щоб нагородити їх. Спустившись на землю, слуга відразу побачив Пацюка і запросив його до імператора. Аудієнцію призначили на шосту ранку. Радісний Пацюк тут же побіг чепуритися перед такою важливою зустріччю. Побродивши по землі, слуга вирішив, що дуже красиві тварини Бик, Тигр, Кролик, Дракон, Змія, Кінь, Вівця, Мавпа, Півень і Собака, і також запросив їх до імператора. Залишилося вибрати останнього претендента. Подорожуючи по землі, йому багато розповідали про красу Кота, тому він дуже довго шукав його. Але сам знайти так і не зміг. Відтак попросив Пацюка, щоб той розшукав Кота і передав йому запрошення від імператора. Пацюк виконав прохання. Однак Кіт був дуже ледачим і не любив рано вставати, тож попросив Пацюка розбудити його. Той погодився, але невдовзі зрозумів, що Кіт таки справді дуже красивий і що обов’язково затьмарить його в очах імператора. Такого Пацюк допустити не міг і вирішив не будити Кота.

Наступного дня в імператора зібралося одинадцять тварин. Тільки Кота серед них не було, бо він мирно собі спав. Звірі вирішили влаштувати виставу для володаря. Найхитрішим і найвинахідливішим був Пацюк. Він заліз на спину Бика і почав грати на сопілці, підкоривши імператора. За це той присудив йому перше місце. Бикові за його доброту віддав друге, Тигрові — третє, Кроликові за красиву шубку — четверте, Дракону за незвичайність зовнішнього вигляду — п’яте, Змії за мудрість — шосте, Коневі — сьоме, Вівці — восьме, Мавпі за спритність — дев’яте, Півневі — десяте і Собаці — одинадцяте. Аж тут зауважили, що останньої, дванадцятої, тварини нема. Довелося слузі повертатися на землю й терміново шукати останній символ року. Першою на очі потрапила Свиня. І хоч вона не була красивою, та часу в слуги вже не було, і він запросив її.

Як далі розповідає легенда, прокинувшись, Кіт, зрозумів, що Пацюк його обдурив, і щодуху помчав до палацу імператора. Забіг у зал, та запізно: всі дванадцять тварин уже були затверджені символами китайського календаря. І навіть попри те, що Кіт дуже сподобався імператорові, нічого змінити той уже не міг.

Кажуть, що саме відтоді Кіт страшенно образився на Пацюка і вони непримиренно ворогують між собою.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.