АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 І З ПІДТЕКСТОМ, І БЕЗ


6-03-2020, 16:00 |

Мітингом мисливців Одещини перед вікнами обласної ради розпочався передсесійний ранок 3 березня. Кілька сотень людей плакатами та виступами через гучномовець вимагали зберегти мисливську галузь і не передавати її до приватних рук, оскільки, на їхнє переконання, безконтрольне полювання загрожує повним винищенням цінної фауни нашого краю, відновити яку буде практично неможливо. Крім того, ліквідація мисливських господарств може призвести до поширення сказу серед диких тварин, які передаватимуть його тваринам домашнім, а ті, в свою чергу, становитимуть загрозу для людей.

Саме ж сесійне засідання, яке вів голова облради Сергій Паращенко, розпочалося з традиційних привітань. Цього разу вшановували нашу гордість — тренерів і спортсменів Одеської обласної федерації самбо. Зокрема, за вагомий внесок у розвиток фізичної культури і спорту, пропагування здорового способу життя, відданість справі та з нагоди досягнення високих здобутків на міжнародних змаганнях почесною відзнакою Одеської обласної ради нагородили майстра спорту України міжнародного класу з боротьби самбо Анатолія Волошинова, почесними грамотами — майстра спорту України міжнародного класу з боротьби самбо Олександра Воропаєва і тренера, віце-президента Одеської обласної федерації самбо НФСУ Вахіда Сабірова, цінним подарунком — наручним годинником — тренера майстра спорту України з боротьби самбо Кристіну Бондар.

Перший блок питань пленарного засідання містив досить великий перелік звернень обласної ради до президента та уряду. Серед них і документи господарського змісту, і з полі-тичним підтекстом.

Депутати, зокрема, схвалили звернення до прем’єр-міністра і міністра енергетики та захисту довкілля щодо невідкладного вжиття заходів з недопущення екологічної катастрофи у водосховищі Катлабух в Ізмаїльському районі. Науковці прогнозують, що через аномальну зиму повені на Дунаї цієї весни не очікується, а це означає, що протоки й озера не будуть достатньо заповнені водою. У посушливому бессарабському краї це може обернутися неврожаєм і загибеллю багатьох видів земноводних. Ось чому необхідно якнайшвидше (ми не одні користуємося водою з Дунаю) закачати озера водою за допомогою насосних станцій. На це потрібні додаткові кошти, яких місцеві бюджети не мають. Якщо ж Кабмін оперативно зреагує, то вдасться значно полегшити екологічну ситуацію, хоча, з усього видно, не обійтися без певних проблем.

Підтримали також звернення до Кабінету Міністрів щодо ремонту доріг загального користування державного значення:

Т-16-27 КПП «Серпневе» — Тарутине — Арциз — Сарата; Т-16-44 КПП «Лісне» — КПП «Малоярославець Перший»; Т-16-08 Болград — Кубей — Арциз та

Т-16-32 КПП «Нові Трояни» — Кубей, а також до міністра внутрішніх справ щодо створення повноцінного правоохоронного підрозділу — Любашівського відділу Головного управління Національної поліції в Одеській області.

Без проблем схвалили також звернення до президента та Кабміну щодо необхідності припинення посягань на свободу слова, порушень недоторканності журналістів та тиску на незалежні засоби масової інформації в Україні і до глави держави, уряду та Верховної Ради — щодо зняття з розгляду законопроєкту про відкриття ринку сільськогосподарської землі та проведення з цього питання референдуму.

А ось кілька звернень з помітним політичним забарвленням викликали певні суперечки в сесійній залі. Як-от звернення до президента і генерального прокурора з вимогою провести розслідування трагедії 2 травня 2014 року в Одесі. За це рішення, зрештою, проголосували 49 із 84 депутатів.

Автором проєкту виступив заступник голови облради, представник фракції «Опозиційний блок» (так вона досі іменується на офіційному сайті облради) Вадим Шкарівський. За його словами, одесити мають право знати правду про ті події.

Обговорення питання супроводжувалося перепалками у залі. Так, депутат від «БПП «Солідарність» Віталій Свічинский запропонував додати до тексту ще й вимогу розслідувати події 19 лютого 2014-го (тоді група невідомих побила активістів Євромайдану і журналістів під будівлею облради), а також трагічні події 3 березня того ж року, однак цю пропозицію не підтримали: «за» нарахували лише 39 голосів.

Своє заперечливе слово щодо пропозиції, внесеної до порядку денного, встановити пам’ятний хрест на місці трагічних подій 2 травня 2014 року сказали депутатам присутні у ложі преси представники патріотичних організацій.

Щоб не нагнітати ситуацію, керівництво обласної ради підтримало ініціативу голови ОДА Максима Куцого про зняття цього пункту з порядку денного пленарного засідання.

«Я підтримую бажання звернутися до правоохоронних органів для розслідування подій. Але прошу не розколювати суспільство і не робити політичні шоу. Зараз об’єднання всієї країни — від півдня до півночі, й із заходу до сходу — є нашою національною ідеєю. Президент Володимир Зеленський має намір «зшити країну»… Ми всі — українці. І ми маємо єднатися…Одеса — це Україна. Давайте об’єднувати нашу країну», — сказав він.

На честь 75-річчя Перемоги депутати облради 50 «за» оголосили 2020-й роком пам’яті і слави всіх учасників Другої світової війни, глобального збройного конфлікту, що тривав від 1 вересня 1939-го до 2 вересня 1945-го, і в якому взяли участь понад 60 країн світу.

Без проблем були підтримані нові обласні програми, серед яких — з охорони довкілля на 2020—2021 роки, «Культура Одещини — 2020–2022 роки», із запобігання та протидії домашньому насильству й насильству за ознакою статі, забезпечення гендерної рівності, протидії торгівлі людьми на період до 2023-го тощо.

А ще депутати схвалили звіт обласної державної адміністрації щодо виконання бюджету Одещини за 2019 рік та внесли зміни до кошторису на 2020-й, які, зокрема, передбачають перерозподіл видатків на соціально важливі об’єкти в рамках чинних регіональних, комплексних та цільових програм.

Яна СТАСІНА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.