АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 КОЛИ УДОМА ЧИГАЄ ЗАГРОЗА...


5-03-2020, 18:00 |

За дослідженнями ООН, в Україні кожна шоста жінка переживає мінімум одну із форм насилля, а свідками або жертвами насильства у сім’ї щороку стають від мільйона до трьох мільйонів дітей.

Нещодавно у Києві відбувся міжнародний форум «Україна на шляху до подолання домашнього і гендерно зумовленого насильства», організований Фондом ООН у галузі народонаселення. У його роботі взяла участь і делегація Одещини із лідерок кількох жіночих громадських організацій і представників місцевих рад та ОТГ.

Учасників форуму привітали посли Великобританії та Канади в Україні — пані Мелінда Сіммонс і пані Лариса Галадза.

Тема, самі розумієте, для України — надважлива. Обговорювалися результати державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству, досягнення у створенні системи запобігання та протидії цьому ганебному явищу, зокрема й на місцях. Були представлені інноваційні проєкти й кращі міжнародні практики у цій сфері.

Досвідом територіальної громади Одеси щодо вирішення цієї проблеми поділилася заступник міського голови Світлана Бедрега. Вона, зокрема, розповіла, що на реалізацію заходів міської цільової програми з упровадження сімейної, гендерної політики, попередження домашнього насильства та протидії торгівлі людьми на 2019—2021 роки з місцевого бюджету виділено 9 мільйонів 660 тисяч гривень. Крім того, на пілотний проєкт Національної поліції України «Поліна», який успішно працює в Одесі з вересня 2019-го, наша громада спрямувала 300 тисяч гривень.

Принагідно нагадаємо, що в травні минулого року в Приморському районі Одеси відкрився Центр допомоги жінкам, які постраждали від насилля. У притулку можуть перебувати 14 осіб. Такі центри планують створити у кожному районі міста, а згодом і в області.

Своїми напрацюваннями по-ділилися також представники Києва, Харкова, Миколаєва, інших міст. За результатами форуму його учасники визначили стратегічні напрямки та пріоритетні дії для подолання гендерно зумовленого насильства в Україні до 2030 року.

Не зайве знати, що в Україні з’явився новий екстрений номер «гарячої лінії» для випадків домашнього насильства — 15-47. Поки що лінія працює у тестовому режимі, але цілодобово. Оператор прийме дзвінок, зафіксує звернення і відправить до компетентної служби. За цим номером можна отримати інформаційну чи юридичну консультацію, психологічну допомогу, пораду, куди звернутися й що робити у разі загрози.

Яна СТАСІНА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.