АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 КОВІДОФОБІЯ (?)


30-04-2020, 16:00 |

Карантин в Україні продовжили до 11 травня (як буде далі — залежатиме від поведінки й усвідомлення ситуації кожним із нас). Хоча ми й сподівалися, що вже із 24 квітня зможемо жити, як раніше, плануючи власний час, МОЗ, прогнозуючи пік захворюваності на COVID-19 на початок травня, запропонував відтермінувати зняття обмежувальних заходів ще на два з лишком тижні. На те є цілком об’єктивні підстави.

У суботу, 18 квітня, церемонія очікування благодатного вогню в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі відбулася за умов обмеженого доступу не тільки віруючих, а й більшості священнослужителів. Полум’я традиці-йно зійшло під час молитви патріарха Єрусалимського Феофіла у кувуклії. Після цього він передав вогонь клірикам, які запалили від нього зв’язки із 33 свічок, що символізують вік Ісуса Христа.

За священнодійством у режимі онлайн стежили мільйони людей в усьому світі. І нікого не дивувало, що у храмі того дня було практично порожньо і що там чергувало немало полі-ціянтів, а офіцер поліції навіть заходив до кувуклії. Порядок є порядок! Це я до того, що декого з наших вірян дратувало те, що на Пасху біля храмів і в самих церквах чергували правоохоронці, які могли зробити навіть якісь зауваження.

Загалом святкові заходи з нагоди Великодня пройшли у 13658 храмах по всій Україні, а за безпеку відповідали 26500 поліцейських та нацгвардійців.

Від намолених місць ніхто нікого не відганяв, відтак участь у богослужіннях взяли майже 130000 громадян. У пресцентрі ж МВС повідомили, що напередодні та в день святкування Великодня більшість українців таки не порушили правил карантину й утрималися від відвідин церков та монастирів. Представники уряду і духовенства неодноразово зверталися із закликами слухати богослужіння онлайн. І ці заклики були почуті. У більшості храмів богослужіння пройшли без порушень. Правоохоронці зафіксували лише 19 випадків нехтування правилами карантину.

Спалах захворюваності на COVID-19 може статися вже через 5—7 днів після Великодня. Ймовірне збільшення кількості недужих залежить від того, чи були серед тих 130 тисяч, які відвідували богослужіння, інфіковані та як виконувалися настанови МОЗ щодо перебування певної кількості осіб у закритих приміщеннях.

Утім, тих, хто, попри всі застороги, все ж прийшов до храмів, я б не звинувачувала. Як тривога, кажуть, то й до Бога! Можливо, дехто й справді бачить порятунок від біди не в суворій самоізоляції та дотриманні карантинних заходів, не в медичних приписах, а саме в молитві за себе і за рідних біля ікон у храмі. Всі люди різні, і в кожного з нас різний запас витримки та ступінь розсудливості й здорового глузду.

Якщо поповзе згубна хвороба, то це буде на совісті й деяких досить авторитетних осіб, які нагадали про себе гучними закликами в соцмережах, нібито нас засторогами «відлучають від християнської віри», переконували не зважати ні на що, а йти до храмів родинами.

Хтось дослухався до тих слів, пішов із кошиком і молитвою, а хтось, навпаки, підняв агітаторів на глум, мовляв, «якщо сам засоплиш і забухикаєш, то не викликай «швидку», а сиди і їж паску, а місцем у лікарні поступися тому, хто тебе послухав».

Священнослужителі з того самого тіста, що і ми з вами. У Києво-Печерській лаврі зафіксували майже 100 випадків зараження коронавірусом ченців і священиків. Двоє з них уже померли — архімандрит Нектарій та ієродиякон Наум. Лавра закрита на карантин, більшість інфікованих перебувають у лікарні.

Захворіли священики і в кількох областях України.

Медики та представники влади також рекомендували обмежити доступ громадян до кладовищ та перенести поминальні дні після Великодня і вчинення заупокійних молитов на Троїцьку батьківську поминальну суботу, 6 червня.

До слова, ринки і кладовища із 22 квітня тимчасово таки закрили для відвідування, та все одно знайдуться ті, кому хоч кіл на голові теши, а вони потай пробиратимуться до цвинтарів, а чи рушать скуплятися на базар. Хоча це і не горить.

У середу зранку одеські підприємці організували автопробіг на знак протесту проти закриття ринків під час карантину. Вони обурені тим, що працюють супермаркети і будівельний гіпермаркет «Епіцентр», а їм це заборонено. Торговці обіцяють дотримуватися всіх санітарних норм і просять не душити їхній бізнес.

Соціальні мережі пишуть, що стало модним влаштовувати «тихі» вечірки на квартирах чи у приватних оселях, на які нерозумні й легковажні скликають гостей. Такі гульки можуть дорого коштувати як їх учасникам, якщо серед них буде інфікований, навіть без зовнішніх ознак захворювання, так і всім, кого вони потім можуть заразити.

Більшість людей законослухняні, сприймають тимчасові обмеження адекватно, однак градус суспільної тривоги настільки високий, що фахівці відстежують випадки нового виду психічного розладу — ковідофобії. Якщо хтось біжить на люди, то дехто, навпаки, почав панічно їх боятися, не виносить із хати сміття, не ходить до магазинів по продукти, мало спить, практично не їсть, а більшість свого вивільненого часу зайнятий лише переглядом новин про поширення коронавірусу.

Хто що шукає, той те і знаходить. Але не так усе безнадійно, як дехто собі надумав. Як повідомляє Deutsche Welle, Всесвітня організація охорони здоров’я схиляється до версії тваринного походження коронавірусу. Представник ВООЗ заявила про брак доказів того, що збудник пневмонії COVID-19 був створений у лабораторії, чого всі так боялися. Ймовірно, йдеться у повідомленні, носієм вірусу спочатку була тварина, а саме кажан. Проте натепер неясно, як саме вірус здолав видовий бар’єр і передався людині.

США й досі не виключають штучного походження вірусу. До заклику провести незалежне дослідження ситуації з поширенням COVID-19 приєдналися Австралія і Німеччина. У свою чергу Китай відкидає всілякі припущення про нібито лабораторне походження вірусу. Якщо ж він має тваринне, тобто природне, походження, то мусить із часом ослабнути й відчепитися від людей.

До слова, коронавірус, який викликає захворювання COVID-19, після появи в Китаї у кінці 2019-го уже проник у 210 країн і територій. Він виявлений у понад 2,5 мільйона жителів планети, від наслідків захворювання померли більше 170 тисяч осіб. На першому місці у світі за кількістю інфікованих і летальних результатів — США.

Тривога зберігається, але ні панікувати, ні розслаблятися нам не треба. Нічого з нами страшного не трапиться, якщо посидимо ще трохи на карантині, суворо дотримуючись певних обмежень. З голоду ніхто не вмер, навпаки, на м’яких диванах перед телевізорами ми понабирали зайвих кілограмів, які скидатимемо на весняних вітамінних салатах і на городах із сапками.

Станом на 9-у годину ранку 22 квітня в Україні маємо 6592 лабораторно підтверджені випадки коронавірусної інфекції COVID-19 (148 — на Одещині), про що повідомив Центр громадського здоров’я МОЗ. Померли 174 особи (13 — за останню добу), 424 пацієнти видужали (+57 за добу). Впродовж доби зафіксовані 467 нових випадків захворювання і надійшло 1117 повідомлень про підозру на COVID-19.

Занадто тривожно в Поді-льську, де ситуація із поширенням коронавірусу залишається неблагополучною: 38 підтверджених випадків, два з яких — летальні. Там посилено карантинні заходи, що передбачають заборону в’їзду в місто осіб, котрі там не зареєстровані або не працюють на підприємствах критичної інфраструктури, наприклад, у відділенні залізниці чи в пекарнях. Медики проводять на постах температурний скринінг.

На карантинних постах при в’їздах до Подільська чергують працівники поліції, ДСНС та медики. Дороги тут не такі широкі, як при в’їздах до Одеси, тому вирішено поки що не нарощувати складу постів за рахунок військовослужбовців. Хоча працівники резервних підрозділів Нацполіції та Нацгвардії підготовлені до таких чергувань.

Подільська міська лікарня, куди занесли інфекцію, від якої злягли і пацієнти, і лікарі, функціонує в карантинному режимі. Тут не приймають нових ургентних хворих — їм рекомендують звертатися до Балтської та По-дільської районних лікарень. Але раніше госпіталізованих вирішено не відправляти на лікування до сусідніх медустанов, про що просять самі пацієнти.

Прибулий підрозділ нац-гвардійців спільно з поліцейськими охороняє об’єкти Подільської міської лікарні, приміщення якої та довколишню територію дезінфіковано.

МОЗ пропонує уряду пом’якшення карантинних умов. Скажімо, прогулянки парками, що-правда, обмежені за кількістю осіб і з обов’язковим використанням засобів індивідуального захисту, відкриття для відвідування музеїв та бібліотек, де також необхідно дотримуватися дистанції між людьми й ходити в масках. Нібито цього вимагає населення. Але чи й справді нам так кортить натовпом випхатися на вулицю, коли від вірусу сьогодні помирають люди, як-от у Подільську?

Ще зовсім трохи треба потерпіти. Встигнемо заробити, висапати, скупитися чи спродатися, сходити до музею, нагулятися в парках і надивитися прем’єр у кінотеатрах. Нині ж небезпека все ще загрозливо нависає над кожним. Не додаваймо сили вірусу і роботи медикам, які в непростих обставинах сумлінно роблять свою справу.

Ніна ЗАЛЕВСЬКА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.