АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ТЕСТ НА... ЕМПАТІЮ


1-11-2020, 11:00 |

Місцеві вибори та несусвітня метушня довкруж них відсунули на задній план тему коронавірусу, хоча підступна хвороба нікуди не поділася та ще більше завдає людям проблем.

На ранок середи, 28 жовтня, в Україні підтверджено 7474 нових випадків COVID-19, про що свідчать дані системи моніторингу апарату РНБО. Найбільшу кількість, услід за Харківською, виявили в Одеській області (567).

За добу в країні померли 165 інфікованих, що найбільше із початку епідемії. Загалом від ускладнень COVID-19 пішли на той світ 6755 українців.

За час оголошеної пандемії на території держави виявлено 363075 випадків коронавірусу (на Одещині — 23207). І ситуація, з усього видно, до весни не вирівняється, бо дедалі більше ускладнюється.

За останні два тижні смертність від COVID-19 у Європі зросла на 40% — такі дані наводить ВООЗ. Щоб стримати негативну динаміку зараження коронавірусом, у Росії, наприклад, ввели обов’язковий масковий режим у місцях масового скупчення людей, у громадському транспорті, на стоянках, у ліфтах. У Франції, йдеться у повідомленні ВООЗ, збираються продовжити дію комендантської години. У Британії закликали громадян, які вже перехворіли на коронавірус, берегтися, оскільки вироблений імунітет може діяти тільки кілька місяців. У Словаччині проводять масове тестування всього населення. У Чехії запровадили комендантську годину…

Ми також мусимо бути готовими до суворих обмежень, можливо, навіть суворіших, аніж мали. Якщо потрібно, то зобо-в’язані піти на самоізоляцію та дистанційну роботу, суворо дотримуючись протиепідемічних заходів.

Чи знаєте ви, що, за найпесимістичнішими прогнозами, людство вже ніколи не зніматиме захисних масок?

До слова, вчені з Бразилії, передає ВВС, на території якої лютує коронавірус, пов’язали стійкість до заходів безпеки від COVID-19, таких, як носіння маски, із… антисоціальними рисами характеру особистості. Таке дослідження в Латинській Америці проводилося вперше. У ньому взяли участь понад 1500 осіб віком від 18 до 73 років.

За допомогою опитувальника вчені вимірювали емоційний резонанс учасників — те, наскільки їхні дії визначаються почуттями, які викликані іншими людьми. А ще респондентам ставили питання про те, як вони дотримуються протиепідемічних заходів, як-от носіння маски.

При аналізі психологи виявили дві кардинально відмінні моделі поведінки: антисоціальну, носії якої заперечували заходи безпеки, та емпатичну, носії якої таких заходів дотримувалися (емпатія — це розуміння відносин, почуттів, психічних станів іншої особи у формі співпереживання). Учасники, у яких були антисоціальні профілі особистості, мали вищі показники в таких рисах характеру, як черствість, брехливість, ворожість, імпульсивність, безвідповідальність, маніпулятивність і готовність ризикувати. Всі ці особливості типові для людини, що має антисоціальний розлад особистості. Також ці люди мали нижчі показники за здатністю до емоційного резонансу.

Чи не відсутністю емпатії, бува, пояснюються й організовані активістами акції протесту, які цими днями прокотилися районами нашої області? Татарбунарці, скажімо, до того негативно сприйняли факт закриття тамтешніх ринків через велику загрозу поширення хвороби, що перекрили трасу Одеса — Рені. Ренійці ж перед вікнами райдержадміністрації бунтували проти дистанційного навчання школя-рів, звинувачуючи у тому район-ний відділ освіти і директорів шкіл, яким доручено, зважаючи на реальну ситуацію, приймати такі рішення.

Ніхто не каже, що на акції протесту виходили нездорові люди, однак бунтувати, коли таке твориться у світі, піддавати сумніву небезпеку, яка чатує на кожного, збивати з пантелику людей, котрі тримаються соціальної дистанції, носять захисні маски, щоб убезпечити від можливого зараження як себе, так і оточуючих, — це також неправильно і невчасно.

Як не по-людськи, погодьтеся, таку прірву грошей у такий тяжкий для країни час витрачати на портрети й білборди, над якими люди потішалися, на тонни передвиборної макулатури, яку ніхто не читав, замість того, щоб закупити тести, які не по кишені більшості (ми мусимо їх купувати, тоді як навіть незаможні країни світу забезпечили населення безоплатними), підтримати, якщо є гроші, нашу медицину… Не чутно, щоб бодай хтось один, хто цілив у депутати, відмовився від того «маскараду» на користь громади. Може, такі були і хтось назве прізвища?

Команда, яка проводила вищезгадане дослідження, висловила сподівання, що результати допоможуть переконати чиновників системи охорони здоров’я в різних країнах світу робити більше для освіти людей і впливу на їхню поведінку в умовах пандемії.

На нас вплинеш…

Підготувала
Ніна ЗАЛЕВСЬКА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.