АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ПІД ЗАВІСУ РОКУ ЩУРА — «ЛУСКУНЧИК»


31-12-2020, 13:30 |

Новорічно-різдвяний репертуар Одеського національного театру опери та балету вже багато десятиліть не обходиться без знаменитого «Лускунчика» Петра Ілліча Чайковського.

Цей балет на сцені нашого театру ще із 1950 року (тоді хореографом-постановником був Вахтанг Вронський). У 1969-у з’явилася постановка балетмейстера Ігоря Чернишова, у 1985-у — Наталії Риженко, а в 2008-у — Володимира Трощенка, яка тішила глядачів дотепер. Партитура цього балету, написаного ще в 1892-у, залишається привабливою і для сучасних хореог-рафів, уже ХХI століття. Й ось напередодні нового, 2021 року, у розпал карантину, в Одесі — нова прем’єра «Лускунчика»!

Нинішня версія балету, що базується на знаменитій у всьому світі постановці Василя Вайнонена, доповнена неокласикою. Лібрето — Маріуса Петіпа у редакції хореографа-постановника, народного артиста України Сергія Бондура.

— Я обожнюю Одеський оперний театр. Так склалося, що чимало моїх робіт — саме тут. Я знову зустрівся з чудовою трупою. І для мене це велика честь: у важких умовах пандемії ми постаралися створити спектакль. Постановка класики — це відповідальна робота для всіх нас, — зізнається маестро.

Художній керівник балету Олена Барановська розповідає:

— Під час карантину було чимало моментів, коли ми хвилювалися за майбутнє вистави. Це — велика робота великої команди. Нам вдалося зберегти високий рівень виконавської майстерності, попри карантинні обмеження. Сцена — це наше життя, а сценічне життя артиста балету — коротке. Але ніхто не побачить наших особистих переживань, на сцені — прекрасна казка.

В’ячеслав Чернухо-Воліч, диригент-постановник, головний диригент театру, ділиться:

— Постановка спектаклю за таких важкий умов — це, звичайно, дуже складний процес. Люди хворіли, доводилося вводити нові склади учасників.

Костюми для балету створені у театральних майстернях під керівництвом художника Сергія Васильєва.

У постановці беруть участь оркестр театру, дитячий хор «Перлини Одеси» під керуванням Лариси Гарбуз і зразковий ансамбль класичного танцю «Фуете» одеської ДТШ №4 під керівництвом Марини Козяр і Ганни Підгорецької.

Для виконання головних ролей підготовлений блискучий склад молодих солістів. Одна із виконавиць партії Маші Наталя Івасенко зізнається:

— Для мене ця версія балету складніша, ніж попередня. Але нова хореографія — дуже цікава. Бо ж з часом до всього звикаєш і відчуття казки втрачається. Нині ж, коли все по-новому, кожен погляд, кожен жест переживаєш заново. Виходить набагато складніша історія, ніж була.

— Друзі, приходьте до Одеського національного театру опери та балету! — запрошує глядачів директорка Надія Бабіч. — Закінчується рік Щура, який приніс нам чимало клопотів. А «Лускунчик» подарує вам диво: Мишачий король піде від нас геть, забравши із собою і пандемію, і всі інші негаразди. Ми знову заживемо радісно й щасливо, як колись.

Вистави відбудуться 26, 27, 30 грудня о 18.30, 31 грудня о 16.00, 3, 6, 31 січня о 16.00 та 29 січня о 18.30.

Ольга ФІЛІППОВА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.