АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 НА СПАД?


12-02-2021, 17:00 |

Як повідомляє МОЗ , за добу, 9 лютого, зафіксовано 3409 нових випадків COVID-19 (в Одеській області — 115). Найбільша кількість підтверджених інфікувань — в Івано-Франківській (410), Києві (297), Вінницькій (271), Закарпатській (238) та Запорізькій (214) областях. Одужань — утричі більше. За весь час пандемії в Україні на коронавірус перехворіло майже мільйон 300 тисяч осіб. Через цю хворобу ми втратили більше 20 тисяч співвітчизників.

Як інформує офіційний сайт Одеської міської ради, за весь період епідемії в центрах первинної медико-санітарної допомоги отримали лікування 17859 пацієнтів з пневмонією. Наразі під  особливим контролем і постійним моніторингом сімейних лікарів перебувають 500 хворих на пневмонію.

І хоча карантинні обмеження діятимуть до 30 квітня, а можливо, зважаючи на ситуацію, будуть і продовжені, Кабінет Міністрів, знову ж таки, зважаючи на нинішній спад поширення хвороби, дозволив масові культурні, освітні, публічно-наукові та професійно-тематичні заходи з карантинними обмеженнями.

Зокрема, як повідомляє урядовий портал, тепер у нас дозволяється приймання відвідувачів суб’єктами діяльності у сфері культури та з проведення публічних наукових, освітніх і професійних тематичних заходів із наповненістю залів понад 50 відсотків місць (розміщення здійснюється з вільним місцем поруч, спереду та позаду) у кожному окремому залі або з розрахунку одна особа на 5 кв. метрів приміщення.

Раніше було дозволено роботу кінозалів з обмеженням до 50% кількості місць і масові заходи до 20 осіб, роботу музеїв і виставок при обмеженнях — 10 кв. м на людину, в культових спорудах для молитов — 5 кв. м.

У Міністерстві охорони здоров’я обіцяють розпочати СOVID-вакцинацію вже з наступного тижня. Так, її «дорожньою картою» передбачено щеплення щонайменше 50% населення (або 20 866 390 осіб) протягом 2021—2022 років.

Першочергово вакцинація буде проведена серед медичних працівників (понад 681 тисяч); військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії, які беруть участь в Операції об’єднаних сил (45 тисяч); працівників соціальної сфери (понад 156 тисяч); людей, що проживають у закладах із надання довгострокового догляду (понад 136 тисяч). Найбільшою групою є люди похилого віку — майже 10 млн осіб.

Серед тих, хто має бути вакцинованим упродовж двох років: працівники критично важливих структур (ДСНС, Нацполіції, МВС, ЗСУ); вчителі та інші працівники сфери освіти; дорослі віком від 18 до 59 років із супутніми захворюваннями; люди, які перебувають у місцях обмеження волі, СІЗО, та працівники місць обмеження волі; інші категорії населення та професійні групи, що належать до «групи ризику».

Не відомо, як воно все проходитиме, адже про різні вакцини шириться сила-силенна «страшилок», не вщухає і політична колотнеча довкруж адрес їх постачання. Це дратує людей, яким непросто розібратися, кому довіряти. Вже пліткують, що нам, мовляв, нічого хорошого не завезуть. Найімовірніше, через таку невизначеність і неузгодженість будуть великі проблеми і порушення.

Он постачання китайської вакцини проти коронавірусу виробництва Sinovac, на якій нібито зупинилися, можуть перенести на квітень. А це порушить плани влади щодо початку щеплень.

Допоки нема і списків перших тисяч вакцинованих, якими хвалився міністр Максим Степанов.

Хороша новина, що пандемія пішла на спад, але ще зберігається велика небезпека зараження коронавірусом. Відтак носіння захисних масок, соці-альна дистанція і миття рук — неодмінна потреба для профілактики тяжкої недуги.

Фахівці Одеського міського центру здоров’я нагадують і таке: у початковій стадії ознаки COVID-19 схожі із симптомами інших гострих респіраторних захворювань. Тож у разі появи підвищеної температури, болю в горлі, задишки, кашлю тощо слід забезпечити самоізоляцію вдома і негайно зателефонувати до сімейного лікаря.

За відсутності декларації із сімейним лікарем — звертайтеся на «гарячу лінію»:

15-50 — безкоштовно зі стаціонарних телефонів; 0-800-50-15-50 — безкоштовно з мобільних.

Ніна ЗАЛЕВСЬКА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.