АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ЗА ФОРМОЮ ПРАВИЛЬНО, АЛЕ...


30-11-2021, 15:00 |

У числі 92-93 «ЧН» (18-20.11.2021 р.) надруковано роз’яснення Головного управлін-ня ДПС в Одеській області щодо особливостей оподаткування благодійної допомоги. Але низку суттєвих особливостей оподаткування в ній не описано.

 

Зокрема, у прямій формі не зазначено, що бенефіціаром може бути юридична особа, наприклад, військовий шпиталь, а благодійником — будь-яка фізична особа.

Стосовно передачі коштів, іншого майна, майнових прав. Треба було пояснити: якщо юридична особа (фізична особа-підприємець) переказує 1000 грн, то її витрати становлять 1000 грн, якщо передає інше, в неї додатково виникнуть податкові зобов’язання з податку на прибуток (доход) за ставкою 18%, а для платника податку на додану вартість — ще податкове зобов’язання з цього податку за ставкою 20% (ліків і лікарських засобів — 7%). Отже, передавати в негрошовій формі — вкрай невигідно.

Щодо посилань на статтю 140 Податкового кодексу України (ПКУ). Вбачається, що авторів інформації більше цікавив фіскальний, а не пільговий бік благодійності. Тому доцільно з «фіскальним» п. 140.5.10 ПКУ навести і п. 140.5.9:

«140.5. Фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується:

…140.5.9. на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону, та неприбуткових організацій, до яких застосовуються положення підпунк-ту 140.5.13 цього пункту), у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року».

Отже, пільга становить лише 4% оподаткованого доходу, а для фізичних осіб-підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, пільги не встановлено.

Втім, у більшості країн світу пільгується не оподаткований дохід, а безпосередньо податок, і в значно більших відсотках. Саме з пільгованих податків побудовано музей Гуггенхайма, Стенфорд-ський університет тощо.

Марк БЕЙГЕЛЬЗІМЕР,
кандидат економічних наук.


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.