АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 «Планета довгожителів» не сходить з орбіти


12-10-2022, 19:00 |

Непроста це справа — проводити фестивалі під час війни, та ще й для такої непростої — маломобільної — цільової аудиторії. Але напередодні Всесвітнього дня людей поважного віку (1 жовтня) дев’ятий фестиваль «Планета довгожителів» таки відбувся, попри не дуже сприятливі умови. І видався одним із найщиросердніших, бо за постійної тривоги кожен день життя відчувається особливим...

 

Напередодні фестивалю його організаторка — громадська організація «ІТ-бабусі» — провела п’ять тренінгів з правової освіти, які у різних районах міста відвідали 106 пенсіонерів. Упродовж тижня мешканців «Планети довгожителів» запрошували до театрів, вони долучалися до читок сучасних п’єс...

До тих, хто з огляду на стан здоров’я не міг стати активним учасником запропонованої програми (мова передусім про підопічних Одеського обласного центру психічного здоров’я), фестиваль завітав у гості з дарунками найнеобхіднішого і концертом, які активісти збирали й готували своїми силами.

Нині на орбіту нашої «Планети…» вийшли й активно долучилися пенсіонери, котрі через війну змушені були полишити рідні домівки. Ми прагнули, щоб і вони разом з нами відчули Одесу серцем. Щира подяка ГО «Forum Civil Peace Service» за надзвичайно важливу для літніх людей підтримку в час війни. Усі пенсіонери зі статусом внутрішньо переміщених осіб отримали індивідуальні набори ліків, яких вони дуже потребують, але не можуть самостійно придбати.

Завдяки прекрасній оксамитовій погоді завершився фестиваль тусівкою на відкритому просторі, у затишному одеському дворику — в гостях у ГО «Парк культури».

Звучало багато гарної живої музики. Олексій Семеніщев, як завжди з тонким відчуттям моменту та аудиторії, виконував під гітару чудові одеські та українські пісні. Вадим Непомящий грав на саксофоні вічні мелодії, і бабусі з дідусями молоділи просто на очах. Віктор Єфимчук підігравав на баяні тим, хто згадував пісні своєї молодості. Співали гуртом, лікуючись піснями від болю та страхів війни.

Український богатир Микола Пасічник ділився з присутніми своєю непереможною силою.

Фіналістка «Голосу країни» Богдана Ренк і Георгій Коновальчук виконали разом із групою фанатів поважного віку запальний реп, написаний спеціально для цього дня, і цією піснею заявили всім про права людей поважного віку:

Я не гальмую, я йду вперед!
Я маю голос, я маю право!
На цій планеті залишу свій слід,
Насамперед — скажу собі — браво!

А студентки кафедри психології та соціальної роботи Одеської політехніки разом зі своїми викладачами допомогли підготувати і прикрасити простір у патріотичних жовто-блакитних тонах.

Учасниця проєкту «Хранителі часу» Тетяна Тхоржевська, попри гамір навкруги, уважно записувала особисті історії людей, що прожили від війни до війни.

Як завжди, довгожителька, 95-річна Лада Бондарева поділилася секретами довголіття і своїм прикладом подарувала натхнення учасникам

свята.

Ми це зробили. І будемо жити далі, перетворюючи нашу рідну планету на планету активних, щасливих, мудрих довгожителів.

Попереду — десятий, ювілейний фестиваль.

Ольга ФІЛІППОВА,
голова правління ГО «ВСАД «ІТ-бабусі»
Світлини авторки та Юлії СУЩЕНКО

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.