АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Гостинне місто для новонароджених


16-10-2022, 11:00 |

Найвищою людською цінністю є життя. Право людини на життя — це одне з найважливіших і найвагоміших прав, яке сприяє здійсненню всіх інших прав і свобод. Це право не може оновлюватися чи відбиратися. Тому захист прав на життя належить до найцінніших пріоритетів людської цивілізації.

 

Але під час війни саме ця цінність опиняється під ударом. А найбільш беззахисними є діти. За офіційними даними, на початок другої декади вересня цього року в Україні через війну постраждали 1133 дитини, з них 384 загинули і ще 749 зазнали поранень. Українська влада неодноразово повідомляла про факти примусової депортації українців, у тому числі дітей без батьків, до росії. Загарбники депортували понад два мільйони жителів тимчасово окупованих територій України, серед яких кілька сотень тисяч дітей. Діти — це генофонд нашої країни, її майбутнє, тому цей злочин не має терміну давності.

Але навіть у війну життя триває. Люди одружуються. За час масштабної російської агресії в Україні народилося майже 100 тисяч малюків. Пологові будинки розміщують зали, де народжуються діти, та післяпологові палати у пристосованих підвальних приміщеннях і потребують допомоги.

У цій ситуації Світлана Зайцева-Великодна, президентка Одеського відділення ім. Адама Міцкевича Спілки поляків України, окрім великої роботи щодо координації та допомоги в облаштуванні й адаптації у Польщі переселенців з Одеси, організації гуманітарної допомоги людям похилого віку і нужденним сім’ям півдня України, допомоги ліками, аптечками першої допомоги і засобами гігієни для військових, вирішила зайнятися пошуком необхідного обладнання для Одеського обласного пологового будинку.

Цей заклад був обраний не випадково: він забезпечує кваліфіковану допомогу вагітним Одеси та нашої області, а під час війни цілодобово приймає також вагітних з півдня України — Миколаївської, Херсонської, Запорізької областей та з північного сходу — Харківщини.

З’ясувавши, яке обладнання потрібно для підвищення якості перинатальної допомоги, пані Світлана знайшла в Польщі громадську організацію — товариство незалежної ініціативи акушерок «Добре народжені» — та підготувала аргументовані пропозиції до проєкту «Добре народжені для України».

Згідно з проєктом, для Одеси було зібране з любов’ю, доставлене та передане необхідне обладнання, інструменти, набори для новонароджених немовлят та їхніх матусь. Подарунок прийняв медичний директор Одеського обласного перинатальнного центру комунального підприємства «Одеська обласна клінічна лікарня» Ігор Рязанцев, який від імені колективу підготував лист-подяку товариству незалежної ініціативи акушерок «Добре народжені» та його очільницям Мальвіні Окшешік та Мар’ї Романовській.

«Нашому закладу було передано гостро необхі-дне медичне обладнання – пульсометри, завдяки яким здійснюється цілодобовий моніторинг за станом новонародженої дитини, дихальні фільтри (бактеріально-вірусні) для матусь, багато наборів для приймання пологів в  екстремальних умовах, інструментарій для пологів, перев’язувальні матеріали, хірургічний одяг, пакети та набори з одягом для новонароджених. Ця поміч була вчасною, необхідною та корисною, бо наша робота не зупиняється ні на хвилину, а тим паче – з огляду на додатковий притік вагітних і породіль з місць активних бойо-вих дій. Ми всі щиро дякуємо польському товариству та її керівниці Світлані Зайцевій-Великодній за ідею допомоги Одеському обласному пологовому будинку, де народжуються діти України різних національностей — майбутнє нашої країни», – зазначив Сергій Мазур, лікар-анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії обласного пологового будинку, член Одеського відділення ім. А. Міцкевича Спілки поляків України і волонтер.

Усі члени Одеського відділення ім. Адама Міцкевича Спілки поляків України разом із батьками новонароджених діток приєднуються до щирих слів подяки та висловлюють надію, що після перемоги України у цій страшній війні ми зможемо прийняти дорогих польських друзів із товариства незалежної ініціативи акушерок «Добре народжені» в нашому гостинному місті, щоб разом відсвяткувати перемогу і народження в неймовірно складних умовах дітей — майбутнього нашої держави.

Тетяна БЄЛОВА.

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.