АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ПРАВО НА ЧЕСНУ ПЛАТІЖКУ


9-07-2019, 13:00 |

Нещодавно уряд знизив тарифи на опалення та гарячу воду. У формі «запитання-відповідь» роз’яснення на цю тему дає міністр юстиції Павло Петренко.

ЧОМУ ДОТЕПЕР НАСЕЛЕННЯ ПЛАТИЛО ЗА ЗАВИЩЕНИМИ ТАРИФАМИ?

Ті, хто має лічильники газу, отримували платіжки із застосуванням коефіцієнту приведення до стандартних умов. Це суттєво збільшувало вартість газу й стало причиною нарахування заборгованості за попередні періоди.

ЧИМ ЦЕ ЗУМОВЛЕНО?

Ціни на опалення в різних областях України суттєво відрізняються через непрозорість формування тарифів. Тариф встановлюють органи місцевого самоврядування на підставі розрахунків виконавців послуг або Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Оскільки розрахунки у всіх різні — ціна теж різна.

Ми проаналізували тарифи на послуги з теплопостачання по всій Україні, й виявилося, що жителі Черкаської, Кіровоградської, Волинської та Рівненської областей сплачують найвищу ціну — від 1795 до 2337 гривень за 1 Гкал.

ЩО БУЛО ЗРОБЛЕНО?

По-перше, у лютому уряд ініціював звернення до НКРЕКП про встановлення для облгазів вимоги перерахувати рахунки на природний газ без застосування відповідних коефіцієнтів. Як результат, у квітні платіжки із застосуванням коефіцієнтів перестали надходити громадянам.

По-друге, Кабмін змінив формулу розрахунку ціни природного газу, чим зобов’язав «Нафтогаз» знизити його ціну для населення.

ЩО МАЄМО СЬОГОДНІ?

Зафіксовано граничну вартість тепла на рівні 1400 гривень за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 гривні за кубометр за його відсутності. Таким чином, за нашими розрахунками, тариф на опалення в середньому по Україні зменшиться на 14%, а в окремих містах люди платитимуть менше на 25%.

Врегульовано ціну на гарячу воду по всій Україні й установлено максимальний тариф для населення: 83,66 гривні за кубометр за наявності рушникосушильників та підключення їх до систем постачання гарячої води і 75,74 гривні за відсутності рушникосушильників.

Перерахунок тарифів на послуги з постачання теплової енергії для населення до початку опалювального сезону 2019/2020 років повинен бути здійснений до 1 вересня.

ЯКА РОЛЬ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ В ЦЬОМУ ПРОЦЕСІ?

Спільно із системою безоплатної правової допомоги ми запускаємо нову ініціативу #ЧеснаПлатіжка та інформаційну кампанію «Я маю право на чесну платіжку», яка реалізується в рамках просвітницького проекту Мін’юсту «Я маю право!».

Ми розробили чіткі покрокові алгоритми дій, які допоможуть захистити права споживачів житлово-комунальних послуг, і пояснюватимемо людям, що робити в разі отримання нечесної платіжки і як домогтися перерахунку вартості опалення. Уже ближчими днями, 15 липня, оприлюднимо повний перелік постачальників комунальних послуг з детальним описом того, хто цими підприємствами керує і хто є їх реальними власниками. Люди мають право знати «комунальних баронів», які роками нахабно на них наживаються.

ЩО СЛІД ЗРОБИТИ, АБИ НЕ ПЕРЕПЛАЧУВАТИ?

  1. Перевірити на сайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на опалення, чи виконується рішення уряду.
  2. Звернутися до постачальника послуги для перерахунку ціни за опалення.
  3. Якщо розрахунок не змінено — звернутися до центрів з надання безоплатної правової допомоги за юридичною консультацією та правовою допомогою.

За детальнішими консультаціями та роз’ясненнями телефонуйте до єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213-103, цілодобово та безкоштовно в межах України.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.