АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Долар по 40: чи подорожчають в Україні продукти та пальне? Коментар експерта (відео)


2-08-2022, 19:00 |

Національний банк України підняв офіційний курс гривні до долара на 25%. Від початку війни долар коштував 29,25 гривень, але з 21 липня він піднявся до 36,56 гривень. В обмінниках американська валюта вже перетнула позначку 40 гривень. Тим часом експерти кажуть, що це ненадовго й курс знову впаде.

 

Так, справді, був сплеск. Курс був навіть 42 гривні. Наразі повернувся до 40. Швидше за все курс повернеться до 38-39 гривень за долар.Тобто цей сплеск – це така заслуга спекулянтів”,

– каже київський економіст Олександр Охрименко.

Незважаючи на рост курсу долара, він навряд чи вплине на зростання цін на продукти та пальне – все через те, що економіка працює в умовах воєнного стану.

Економіст пояснює:

“Чим вищий курс, тим більше люди витрачають гривню на купівлю доларів. Витратили – добре. І менше витрачають гроші на купівлю товарів. З цієї причини ціни навіть не зростають. Цей фактор стримує зростання цін, як не дивно. В умовах війни звичайні економічні закономірності не завжди спрацьовують”.

До кінця року курс долара може знизитися. За словами Олександра Охрименко, це буде залежить, у тому числі від експорту зерна. Якщо він почнеться у повному обсязі, ми побачимо спад ціни на долар і суттєву ревальвацію гривні. Але це може статися за кілька місяців.

А обмінним пунктам валют, крім банківських, НБУ заборонив виставляти табло з курсом валют.

Заборона показувати курс валют на табло викликала бурю емоцій у соцмережах і породив масу жартів та мемов.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.