АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Рецепт на антибіотики: як виписати та скільки діє?


23-08-2022, 15:00 |

З серпня 2022 року антибіотики в Україні можна придбати лише за рецептом, у тому числі й електронним (е-рецептом). «Одеське життя» дізнавалася, як виписати рецепт на антибіотики та на скільки днів його дають.

 

Хто виписує е-рецепти на антибіотики?

Видавати рецепти на антибіотики можуть лікарі як державних медустанов, так і приватних. Рецепт зможе виписати лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації – сімейний лікар, хірург, стоматолог чи будь-який інший вузький фахівець. Головна умова – установа та лікарі мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я. Але якщо заклад поки що не працює з електронною системою, лікар може виписати паперовий рецепт.

У якій аптеці можна придбати антибіотик?

 

У перехідний період (він триватиме до кінця цього року) пацієнт зможе придбати ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Достатньо пред’явити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження виписки е-рецепту, або паперовий рецепт.

Зверніть увагу: придбати антибіотик за рецептом можна протягом 30 днів з моменту його виписки.

Чи можна придбати менше антибіотика, ніж зазначено в рецепті?

 

 

Лікар у рецепті вказує діючу речовину препарату, дозування та тривалість лікування. У той самий час пацієнт може самостійно вибрати фірму, яка виготовляє ліки, і навіть розділити покупку кілька разів. При цьому повторно отримувати рецепт у лікаря не потрібно.

Під час відпустки фармацевт повинен поставити в інформаційній довідці штамп «Відпущено» та вказати кількість відпущених ліків. При повторному погашенні пацієнт зможе використовувати той самий рецепт і докупити решту ліків.

Нагадаємо, на територіях, де ведуться бойові дії або перебувають в окупації, антибіотики відпускають без рецепта.

Читайте також: Антибиотики только по рецепту: зачем это нужно? 

На додаткові питання щодо відпустки антибіотиків можуть відповісти у Національній службі здоров’я за телефоном 16-77 (гілка «7»).

Вас також може зацікавити: «Доступні ліки»: нові правила отримання безкоштовних препаратів


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.