АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Страховий стаж: хто і як зможе його збільшити?


29-08-2022, 17:00 |

До Верховної Ради подали на розгляд законопроект № 7649. Він покликаний спростити механізм участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні. Кого це стосується і навіщо це потрібне? 

 

Дозволять платити внески за батьків?

Законопроектом пропонується таке.

  • з 16 років будь-який громадянин (крім тих, хто вже отримує пенсію) зможе укласти договір з Пенсійним фондом про добровільну сплату внесків. Зробити це можна буде, в тому числі, за допомогою мобільного додатку «Дія» або через портал електронних послуг Пенсійного фонду;
  • людина зможе самостійно визначити розмір внесків і періодичність їх сплати;
  • договір можна буде укласти і на користь третіх осіб (тобто набувати стажу не собі, а комусь іншому);
  • є також пропозиція дозволити робити благодійні пенсійні внески на користь конкретного пенсіонера. Але той, на чию користь робляться відрахування, отримає лише 70% усієї суми, ще 30% підуть до загального бюджету Пенсійного фонду.

Закон ще не ухвалено і, як ми знаємо, далеко не кожен законопроект доживає до своєї реалізації на практиці. Якщо його все-таки ухвалять, то жодного швидкого ефекту від цього не буде. Проте, за задумом авторів законопроекту, його метою є спрощення механізму добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Вони хочуть розширити коло осіб, які мають право на таку послугу, і зробити сервіс легшим та зручнішим.

Стаття на тему: Як зробити повним неповний страховий стаж?

Як можна купити стаж зараз?

Щоб зрозуміти, як буде, потрібно зрозуміти, як є зараз. В Україні добровільне пенсійне страхування існує з 2004 року. Але ця послуга не є популярною. Ми вже писали раніше, що укласти договір на сплату страхових внесків можна у податковій. Це можуть зробити лише працездатні особи, які офіційно не працюють. Наприклад, людина працює неофіційно або за кордоном. Такі люди мають доходи, але не сплачують податків або пенсійних внесків і, звичайно, втрачають стаж. Ось для них і придумане добровільне страхування, яке дозволяє купувати стаж.

Укласти договір на сплату страхових внесків можна у податковій. Це можуть зробити лише працездатні особи, які офіційно не працюють

Нововведення полягає в тому, щоб дозволити укладати такі договори усім людям, у тому числі й працюючим. Так вони могли б збільшити розмір внесків до Пенсійного фонду і, можливо, виграти при виході на пенсію, придбавши не лише стаж, а й збільшивши індивідуальний коефіцієнт зарплати. До речі, деякі пенсіонери теж хотіли б взяти участь у добровільному страхуванні, щоб отримати якісь бракуючі дні або місяці стажу, які б суттєво вплинули на їхню пенсію. Але це питання змінювати не мають наміру: люди, які вийшли на пенсію, вже нічого змінити не можуть.

Втім, не всі й зараз знають, що є добровільне пенсійне страхування. А якщо й знають, то не надто поспішають вкладати власні гроші, не довіряють державі або просто не думають про майбутнє.

Нагадаємо, що місяць стажу сьогодні коштує 1430 гривень – це 22% мінімальної зарплати (розмір єдиного соціального внеску). А якщо потрібно купити стаж за минулий час, то він коштуватиме вдвічі дорожче (34 320 гривень коштуватиме рік стажу).

Іноді здається, що витрачатися на це немає потреби. Комусь року стажу може не вистачити для призначення пенсії у визначений термін. Але якщо людина має понад 30 тисяч гривень, то вона може скромно прожити на ці гроші весь рік і без пенсії. По суті, це – розмір мінімальної пенсії, який треба віддати державі сьогодні, щоб вона тобі його виплатила завтра.

Айті-технології: добре чи погано?

 

Щодо можливості укладати договір про страхування через «Дію», то така можливість – це, швидше, позитив. Та й портал електронних послуг Пенсійного фонду – це теж дуже зручно. Хоча є нюанси. З одного боку, такими сучасними технологіями електронного документообігу не можуть похвалитися в інших країнах світу. З другого боку, далеко не у всіх українців є елементарно смартфон, щоб користуватися такими сервісами.
Є й етичне питання, коли за допомогою цих електронних додатків держава знає про кожен твій крок. Здавалося б, якщо ти добропорядний громадянин, то боятися нема чого. Але одна річ, коли нові технології людині в чомусь полегшують життя, а інша, коли завтра без цих технологій не можна буде й кроку ступити

Хто виграє в результаті?

Очевидно, що головна суть проекту – збільшити надходження до бюджету. Хоча прямо про це не йдеться. Коло людей, які мають право на добровільне страхування, розширять. Додаткові кошти від проекту почнуть приходити одразу і покривати виплати нинішнім пенсіонерам. Тобто скоріш за все від запропонованого нововведення має виграти держава. А ось вкладники при цьому не знають, який отримають дивіденд і чи взагалі отримають.

Проблема – у формулі розрахунку. Пенсія залежить від стажу і від зарплати. У когось багато стажу, але маленька зарплатня. У цьому разі, за логікою законодавця, можна буде збільшити самостійно внесок: по суті, добровільно сплачувати великий податок у надії на те, що цей відсоток колись позитивно позначиться на майбутній пенсії. Але прорахувати це, напевно, сьогодні неможливо. Ніхто не скаже точно, що якщо відраховуватимеш стільки, то отримаєш стільки. Тим більше, і закони у нас часто змінюються, та й ситуація у світі, як бачимо, дуже нестабільна.

Читайте також: Пенсійний стаж: хто зможе докупити та які потрібні документи?

Буває навпаки, що доходи у людини хороші, а стажу немає. Ось тут добровільне страхування набагато корисніше і, як уже сказано вище, ця норма існує і сьогодні, навіть якщо зміни не ухвалять. Відкладай хоча б трохи зі своїх тіньових доходів до Пенсійного фонду і гарантовано отримаєш у майбутньому від держави хоча б мінімалку. Хоча тим, хто має достатньо коштів, тому й пенсія не особливо потрібна. Але в житті трапляється усіляке, і до старості можна залишитися і без роботи, і без грошей. У результаті часто мізерна, але гарантована державою пенсія залишається єдиним джерелом існування.


Сергій Коробкін


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.