АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Архітектурні таємниці Одеси: на Катерининській є унікальний будинок


15-09-2022, 19:00 |

На думку фахівців, цей будинок сміливо можна включити до списку найнезвичайніших будівель Одеси. Тим більше, що в місті немає жодної будівлі, з якою її можна було б зіставити. Він справді неповторний і унікальний.

 

Розташований цей шедевр у найісторичнішому та найелітнішому районі Одеси за адресою: Катерининська вулиця, 9. У цьому будинку колись містився великий магазин одягу власного пошиття братів Лантьє та майстерні. Будівля створена в загадковому для непосвячених югендстилі і є одним із найкращих прикладів цього стилю в нашому місті. Втім, з югендстилем ми добре знайомі: це звичайний модерн, який так назвали німецькі та австрійські архітектори – за назвою журналу, що його просував.

Бізнес Лантье процвітав, і тому 1903 року власники вирішили провести капітальну реконструкцію будівлі, якій було понад 60 років. Лантьє запросили відомого німецького архітектора Германа Шеврембрандта. Свій проект він ґрунтував на принципах югендстилю.

Реконструкція будівлі, як то кажуть, влетіла в копієчку – при роботах були використані всі найпрогресивніші будівельні технології того часу. На відміну від більшості одеських будинків, як будівельний матеріал при реконструкції Шеврембрандт використовував цеглу, а верхні балки віконних отворів були виготовлені з бетону. Бетон використовували для виготовлення ліпного декору.

Фасад будівлі оформлений дуже стримано – скульптурні вишукування практично відсутні. Один із відступів від цього правила, яке дозволив собі архітектор, – геральдичні медальйони на верхньому поверсі будівлі.

Сьогодні будинок Лантьє зберіг не лише унікальне оздоблення фасадів, а й багато елементів внутрішнього оздоблення. Наприклад, незвичайне планування будинку, а також оформлення чорних та парадних сходів, які об’єднані спільним порталом.

Читайте також: Одесская улица Екатерининская: изрядно подуставшее зеркало города (фоторепортаж)

Ірина Сорокіна


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.