АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 День в Одесі: як пройшов Кримський автопробіг?


20-09-2022, 13:00 |

19 вересня, рівно 110 років тому, 1912 року, в Одесі відбувся один із перших автопробігів в історії міста, відомий як Кримський автопробіг. У ньому брали участь багато відомих одеситiв.

 

Автопробіг маршрутом Одеса – Севастополь – Одеса тривав з 19 по 24 вересня (за новим стилем). Окрім Одеси та Севастополя, маршрут проходив через Миколаїв, Херсон та Сімферополь. Його довжина становила 1238 кілометрів, що для того часу було дуже солідною відстанню. Більша частина шляху пролягала ґрунтовими та путівцями, а це вимагало від водіїв чималої майстерності.

В автопробігу брали участь 16 автомобілів, водіями яких були досвідчені та відомі гонщики: брати Суручан, Павло Фаатц, Фрідріх Цорн, барон Рено, а командором автопробігу було обрано Г. Кука. Учасників супроводжували судді-контролери, які фіксували зупинки та несправності машин, а також лікар з медикаментами та перев’язувальними матеріалами.

До фінішу в Одесі, як і слід було очікувати, прийшли не всі екіпажі. Чотири автомобілі – два «Берліє», «Бенц» і «Опель» – з різних причин зійшли з дистанції. А чотири машини, які прибули до фінішної стрічки практично одночасно – «Діксі», «Адлер», «Лорен-Дітріх» та «Кейс», мали рівні шанси на перший приз. Тому суддям довелося кидати жереб, і головна нагорода дісталася Пеністану на авто «Кейс».

Надалі автомобільні спортивні змагання одесити проводили досить часто. Наприклад, за два наступні роки пройшло ще два пробіги. Один із них носив назву «Круговий» і проходив українськими містами: Одеса – Кропивницький – Дніпро – Мелітополь – Херсон – Одеса. Другий пробіг назвали «Бессарабським», оскільки він проходив територією не лише України, а й Молдови: Одеса – Білгород-Дністровський – Кишинів – Тираспіль – Криве Озеро – Кропивницький – Миколаїв – Одеса.

Ірина Сорокіна
На фото: автомобіль «Лорен-Дітріх» – один із учасників Кримського автопробігу


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.