АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 3 грудня – День народження СМСки: чим примітна ця дата?


3-12-2022, 19:00 |

Рівно 30 років тому цього дня, 3 грудня 1992 року, відбулася перша у світі передача СМС-повідомлення. Нова технологія швидко набула глобального поширення, тому дана подія по праву вважається знаковою в історії розвитку комунікації.

 

Ідея створення такого сервісу виникла ще в середині 1980-х років, коли велися роботи зі створення стандарту GSM. Групи європейських інженерів (які представляли різні компанії з різних країн Європи) розробляли методи впровадження служби коротких повідомлень у новий стільниковий формат.

Звідти ж з’явилася і абревіатура, яка тепер на слуху у більшості жителів планети: SMS (від англ. Short Message Service), що перекладається російською мовою і означає буквально «Служба коротких повідомлень».

Звернувшись до цієї ідеї в 1984 році, інженери зуміли досягти успіху в її реалізації вже буквально через рік після того, як стандарт GSM з’явився на європейському ринку.

Вперше система розсилки коротких повідомлень була випробувана 3 грудня 1992 у Великобританії для передачі тексту з персонального комп’ютера на мобільний телефон у мережі GSM компанії Vodafone. Зміст першого SMS-повідомлення був класичним вітанням з Різдвом, яке складалося з двох слів: «Merry Christmas!»

 

Через 10 років можливість надсилання та прийому коротких текстових повідомлень за допомогою мобільного телефону практично повністю витіснила з ринку пейджери. Цьому сприяло поступове зниження вартості послуги СМС.

Сьогодні СМС відіграє велику роль у повсякденному житті. Користувачі цінують це повідомлення за його стислість, можливість передати інформацію навіть у випадку, якщо адресат знаходиться поза зоною доступу мережі або не може відповісти на дзвінок. Проте СМС дуже активно використовується й у інших цілях, причому як у бізнесі, і у побуті.

Технологія відкриває для користувача такі можливості, як послуга «мобільний банк», отримання коду для проведення банківських операцій, отримання оповіщень ДСНС, а також оповіщень рекламно-інформаційного характеру. За допомогою СМС проходить реєстрація на багатьох інтернет-ресурсах, а також надає можливість відновлення доступу до особистих кабінетів через відновлення пароля.

До характерних особливостей СМС можна віднести його розмір, тобто обсяг інформації, що передається, обмежений кількістю значень, що містяться в повідомленні. У зв’язку з цим у мобільному зв’язку набула поширення ціла культура спілкування короткими фразами. У телефонах є навіть шаблони варіантів повідомлень для стандартних ситуацій, а серед користувачів сформувалася певна мова СМС, де часто зустрічаються скорочення та умовні знаки, що заміняють собою не тільки слова, але навіть настрій чи емоції.

Є у СМС і певні негативні чи слабкі сторони. Насамперед, сюди відносять явище шахрайства, що отримало поширення, коли за допомогою СМС у користувачів вимагають або виманюють гроші, а також важливу інформацію конфіденційного змісту (паролі, кодові слова і т.д.). Ну і, безперечно, СМС-розсилка, часто викликає у користувачів роздратування, може бути віднесена до так званих «побічних ефектів».


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.