АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 День в Одесі: як турецькі кораблі затопили канонерський човен


5-12-2022, 19:00 |

У грудні 1914 року біля одеських берегів розпочалися роботи з підняття канонерського човна «Донець», затопленого турецьким міноносцем під час нічного нападу. Це була перша атака морських сил Туреччини на чорноморський порт під час Першої світової війни.

 

Канонерський човен Чорноморського флоту «Донець» був побудований на миколаївській верфі та спущений на воду у листопаді 1887 року. До початку Першої світової війни вiн знаходився в Одесі та входив до складу Загону оборони північно-західної частини Чорного моря.

У ніч на 29 жовтня через Воронцовський маяк в Одеський порт увійшли два турецькі міноносці — «Гайрет» та «Муанвет». Першим їх помітив вахтовий начальник канонерського човна та особисто кинувся до зброї, але вистрілити не встиг. Один із кораблів з відстані 80 метрів випустив торпеду, яка потрапила до носового котельного відділення, через що утворилася пробоїна понад три квадратні метри. “Донець” став тонути. Екіпаж не встиг чинити гідного опору, і з матросів і офіцерів, що знаходилися на човні, загинули 30 людей, а 12 були поранені. Загиблих поховали із почестями в Одесі на Другому християнському цвинтарі у братській могилі.

У грудні 1914 року почалися роботи з підйому канонерського човна «Донець», який лежав на дні на глибині близько 10 метрів. Перед тим, як розпочинати підйом, човен обстежили водолази та зняли всі знаряддя. Потім під човном протягнули 26 тросів діаметром 22 сантиметри, кінці яких закріпили на плавучому доку. Ці роботи тривали 21 день. Щоб човен можна було відвести в док для капітального ремонту, пробоїну загортали майже тиждень.

У травні 1919 року канонерський човен «Донець» затонув під час шторму біля Тендровської коси.

Ірина Сорокіна


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.