АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Одеську премію Бабеля скасували до кінця війни


5-01-2023, 15:00 |

У 2023-му році одеську міжнародну літературну премію імені Ісаака Бабеля скасували «у зв’язку з путінською агресією».

 

Про це повідомили на своєму сайті організатори премії.

«Повідомляємо, що у зв’язку з путінською агресією, сьомий сезон Премії (2023 р.) не відбудеться.
Проведення премії ім. Ісака Бабеля припинено до закінчення війни.
Здоров’я вам усім і якнайшвидшого миру!»,

– сказано у заяві оргкомітету.

Премія Бабеля з присмаком скандалу

Нагадаємо, вручення премії Бабеля у 2022 році, коли росія розв’язала криваву війну проти України, ознаменувалося скандалом: як виявилося, організатори премії включили до її журі представників країни-агресора, а серед призерів також опинилися троє мешканців з росії – Лев Усискін, Тетяна Хохріна та Григорій Рязький.

Тоді ж мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що міська влада припиняє співпрацю зі Всесвітнім клубом одеситів (ВКО) через організацію та результати премії Бабеля.

У той же час у клубі в Клубі одеситів тоді всі звинувачення відкинули і заявили, що сварка з мерією і звинувачення на їхню адресу – непорозуміння.

Пізніше ВКО провів засідання Президентської ради, на якому його члени схвалили відставку віце-президента ВКО, координатора та автора ідеї проведення в Одесі Міжнародної літературної премії імені Ісаака Бабеля Валерія Хаїта, а Хаїт заявив про припинення цієї літературної премії.

Що таке премія Бабеля?

За інформацією організаторів, літературна премія імені Ісаака Бабеля є логічним продовженням унікального проекту увічнення літературної спадщини знаменитого письменника. Вона передбачає «просвітницькі та освітні аспекти» та спрямована «на створення нового культурного контексту в житті міста» і має «претендувати на формування естетичних та мистецьких уподобань сучасного суспільства».

Засновником премії Бабеля є Всесвітній клуб одеситів. Як співзасновники вказані Одеський літературний музей, літературний журнал «Райдуга» (Київ), Одеська національна наукова бібліотека, а також дочка знаменитого письменника Лідія Бабель (живе у США).

4 вересня 2011 року з ініціативи Всесвітнього клубу одеситів в Одесі було встановлено перший у світі пам’ятник Ісааку Бабелю та відкрито площу його імені.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.