АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Цього дня Дюк де Рішельє почав керувати Одесою


28-01-2023, 15:00 |

В Одесі француз Арман Еммануель дю Плессі дюк де Рішельє відомий як Дюк. Це улюблений історичний персонаж одеситів. І не даремно. Докладніше читайте у замітці “Одеського Життя”.

 

Аристократ у бігах

Народився Дюк де Рішельє у Франції 1766 року. До речі, одеський Рішельє був родичем знаменитого кардинала Рішельє, якого описав у “Трьох мушкетерах” Олександр Дюма. А саме – був його онучним племінником.

Наш Дюк де Рішельє зробив на батьківщині хорошу кар’єру – був камергером короля. Але коли там відбулася Велика французька революція, був змушений емігрувати до Австрії, потім у Росію.

Тут аристократ прижився, командував військовими підрозділами, а 27 січня 1803 його призначили одеським градоначальником.

Батько-засновник Одеси

Дюка де Рішельє називають одним із батьків-засновників Одеси. І він, мабуть, найбільше заслужив на це право.

Дюк у 1804 році добився зменшення податків, які імперська влада накладала на місто. Ще зумів довести доцільність вільного транзиту для всіх товарів, що привозяться морем до Одеси і навіть прямують до Європи. За нього місто стало великим торговим портом.

1804 року Рішельє домігся права відкрити в Одесі гімназію та комерційне училище, кілька приватних пансіонів. При ньому було засновано шляхетний інститут, що послужив основою для відкриття в 1817 Рішельевського ліцею.

На його замовлення відомий архітектор Тома де Томон створює проект будівлі театру, будівництво якого завершилося 1809 року.

Одеса прожила під керуванням Дюка з 1803 по 1814 роки. А потім він повернувся на батьківщину, коли це дозволила політична ситуація. І став не більше, не менше, а прем’єр-міністром.

У 1828 році на Приморському бульварі в Одесі з’явився пам’ятник, який одесити встановили на честь свого улюбленого управителя, завдяки якому він прославився на віки.

 

Рекордне зростання

За 10 років правління Рішельє місто починає розвиватися небаченими на той час темпами. Доходи Одеси збільшилися у 25 разів, митні надходження зросли у 90 разів. Населення міста стало вчетверо більше.

Сюди їхали поселенці різних народностей та віросповідань. Адже іноземцям Рішельє надав можливість вести бізнес на пільгових умовах.

Тому в місті з’явилося безліч італійців, греків, персів, німців, англійців, іспанців, єгиптян та інших, які надали місту його неповторної багатонаціональної атмосфери.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.