АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Одеський «будинок зі святою» – останній витвір Бернардацці


28-01-2023, 19:00 |

Мешканці вулиці Садиківської триповерховий поважний будинок під номером 19 називають «будинком зі святою». Втім, так називають його не тільки жителі цієї вулиці. Таке визначення трапляється і в краєзнавців. А вся річ у тому, що (якимось дивом!) на його фасаді збереглася до наших днів скульптура жінки в ніші. Саме дивом: зазвичай час рідко доносить до нас подібні скульптури. Зазвичай зустрічаються порожні ніші.

Будинок був збудований ще 1907 року, і, як повідомляє архітектурна фотобаза РhotoBuildings, є одним з останніх (а, може, й останнім) проектом архітектора А.Бернардаццї: «Будинок є одним із останніх проектів Бернардацці… Зодчий помер улітку 1907 року».

  

Триповерховий будинок будувався як прибутковий для домовласника С.Кравченка.

Вражає: у січні 1907 року майбутній домовласник подав прохання на будівництво цього будинку на Молдаванці, і проект був затверджений того ж дня!

Як розповів у програмі «Де йдемо?» краєзнавець та екскурсовод Євген Гринкевич, у будинку проживали священнослужителі Міщанської церкви. Мабуть, саме тому скульптуру жінки у ніші і називають святою.

Сама скульптура збереглася. Звичайно, потребує оновлення, як і сам дідусь будинок.

До речі, ця будівля була названа пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення під назвою «Дім Кравченка». Вона навіть була включена до списку пам’яток архітектури за рішенням Одеського Облвиконкому №580 від 27.12.1991 р. Ну, а пізніше… виключено зі списку наказом Міністерства культури №662/0/16-07 від 16.06.2007 р.

 

 Мария Котова


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.