АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Робота в Одесі: які професії сьогодні потрібні


31-03-2023, 15:00 |

На початку війни багато підприємств припинили свою діяльність і чимало одеситів лишилося без роботи. Нині ринок праці поступово відновлюється. Які вакансії потрібні в Одесі, нашим читачам розповіли фахівці Одеської філії центру зайнятості.

 

Яка робота зараз є в Одесі

В Одеській філії центру зайнятості перебувають на обліку понад 2000 безробітних. Актуальних вакансій, поданих роботодавцями, — 1500.

— Найбільш затребувані посади вчителів. Залишаються актуальними вакансії у сфері медицини: лікарі, медсестри, фармацевти. Багато потрібно фахівців і в державні структури: бухгалтери, юристи, економісти, — розповіла виконувач обов’язків директора Філії Тетяна Канава. – Щоправда, зарплати у держустановах невеликі, але стабільні. Є там і соціальний пакет. А це дуже важливо, зокрема, для жінок – гарантовано лікарняні та відпустку.

Традиційно багато вакансій у сфері послуг: продавці, комірники, перукарі. З початком війни збільшився попит на робітничі професії – потрібні слюсарі-ремонтники, електрики різних категорій та напрямків.

Читайте також: Як знайти роботу під час війни?

— Людей з робітничими професіями у нас на обліку, практично, немає. А таких вакансій багато, — коментує Тетяна Володимирівна. – Також мало на обліку людей з посадою менеджера. А потреба у таких фахівцях велика. Найбільшим попитом, як і раніше, мають низькокваліфіковані вакансії – прибиральниці та підсобні робітники.

Зарплати, заявлені роботодавцями, на сьогодні коливаються від мінімальної до 35000 гривень. Здебільшого працівникам пропонують 12000 – 15000 гривень.

На одне вакантне місце претендують, у середньому, шість безробітних.

Компенсація роботодавцю за працевлаштування

Сьогодні Філія більшою мірою прагне знайти і надати роботу тим, хто опинився в складних ситуаціях. Насамперед — внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, безробітним, які довго не можуть працевлаштуватися. При влаштуванні їх на роботу Державна служба зайнятості надає роботодавцю компенсацію. Це може бути оплата 50% заробітної плати працівника протягом року. А також протягом двох років компенсація Єдиного соціального внеску, обов’язкового соціального податку.

Читайте також: Шукати роботу стало набагато простіше: запрацював «Єдиний портал вакансій»

— Такі програми мотивують роботодавців брати людей не дуже конкурентно здатних на ринку праці, — каже Тетяна Канава. — До того ж зараз вона поширюється на молодь, яка влаштовується на перше місце роботи.

Робота в Одесі: можна отримати безкоштовно нову професію у Центрі зайнятості

Освоїти актуальну професію можна, здобувши ваучер на освіту. Видає її Державна служба зайнятості. Здобути ваучер мають право переміщені особи, люди з інвалідністю, учасники бойових дій. На сьогодні його сума становить 10 прожиткових мінімумів – 26840 гривень. Одержувач має бути старше 45 років, яке страховий стаж – щонайменше 15 років. Перелік спеціальностей, передбачених ваучером, включає понад 70 професій.

У квітні за напрямком Філії власники ваучерів зможуть отримати спеціальності кондитера, оператора верстатів з програмним управлінням, фрезерувальника, плиточника-облицювальника.

Читайте також: Безробіття в Одесі: розмір допомоги, скільки вакансій, чи допомагає вища освіта

Також усіх охочих Філія запрошує на безкоштовні професійні курси. Тут можна отримати різні професії: від виноградаря і флориста — до оператора дронів і веб-дизайнера.

Що таке Ярмарок вакансій і коли проводиться

Проводить Філію та ярмарки вакансій. Найближча відбудеться четвертого квітня у Суворовському районі. Участь у ній збираються понад 50 роботодавців.

А міні-ярмарки проходять у Філії, практично, щодня. Виконують їх для конкретного роботодавця.

— Наприклад, звернулася до нас обладміністрація — потрібні юристи для роботи в юридичному департаменті, — розповідає начальник відділу активної підтримки безробітних Діана Костянтиненко. — Ми подивилися, хто з необхідних фахівців є у нас на обліку, і запросили їх для співбесіди з роботодавцем.

Громадські роботи від міськради

За розпорядженням міського голови для безробітних організовані громадські роботи. На сьогодні це допомога людям похилого віку, інвалідам, які не можуть самі себе обслужити. Тобто – претендентам пропонують стати соціальними працівниками.

За словами Тетяни Канави, таких вакансій небагато, і відбір претендентів проходить дуже жорстко. Адже соціальні працівники відвідують одиноких людей вдома – тому повинні вселяти довіру.

Оплачує громадські роботи місцева адміністрація з розрахунку мінімальної заробітної плати.

Вероника Полищук


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.