АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Розкішний одеський будинок у стилі італійського палаццо: де він знаходиться і що в ньому було?


6-05-2023, 19:00 |

Величезний п’ятиповерховий прибутковий будинок, розташований на розі вулиць Успенської, 45 та Осипова, 19, нагадує найкращі італійські палаццо епохи Відродження. Історія будинку виглядає дещо заплутаною, а його власниками, за різними документами, вважалися дві абсолютно різні людини.

 

Будинок був побудований в 1912 році відомим одеським архітектором Самуїлом Гальперсоном особисто для себе. Будівля є однією з найкращих архітектурних споруд Одеси і, зокрема, вулиці Успенської, створених у стилі ретроспективного модерну.

У багатьох списках і довідковій літературі будинок довгий час вважався як будинок Гальперіна, проте як з’ясувалося пізніше, ці дані були помилковими. Під час будівництва будинку мало якісь одеські житлові будівлі перевершували його габаритами та поверховістю. У будинку були передбачені величезні квартири для оренди заможним людям, а також приміщення для оренди. Одразу після будівництва тут відкрилася хірургічна лікарня з жіночих хвороб та акушерства доктора Марка Райха. У будинку було також чимало торгових приміщень, а багато квартиронаймачів були людьми, добре відомими в місті.

Будинок відрізняється витягнутими пропорціями і внаслідок цього незвичайним компонуванням. Попри те, що оформлення його фасаду досить стримане, будинок виглядає мальовничим і не пригнічує своїми габаритами.

Як і багато одеських будинків, будівля оздоблена глибоким рустом, що імітує грубо обтесаний камінь. Масивна нижня частина будівлі створює контраст у порівнянні з легшим декором верхніх поверхів. Другий поверх оздоблений п’ятьма довгими балконами з кам’яними огорожами.

На всю висоту будівлі протягнуті два виступи-ризаліти з еркерами, які на останньому поверсі закінчуються відкритими терасами. Поглиблення в землі, що примикають до будівлі, куди виходять підвальні вікна, обгороджені чавунними парапетами в неокласичному стилі.

Ирина Сорокина


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.