«До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини вписано елемент «Готування української традиційної страви «Голубці». Культура приготування та споживання голубців»
– повідомляється на сторінці Центру у Facebook.
Голубці – одна з основних страв місцевої кухні Одещини
Голубці готують на всій території області – починаючи з півночі до крайнього півдня. Знання, вміння та практики приготування та вживання голубців широко поширені серед як українців, так і національних громад – болгар, молдован, гагаузів та інших народів, що мешкають в області.
Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише «конвертик» із капусти: це разюче розмаїття інгредієнтів та способів подачі та приготування, зазначають у Центрі української культури.
Так, на півночі Одещини – на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля, господині групувалися та сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні та «крутили» голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів (на велику кількість гостей) .
Варто зазначити, що подача голубців у Кодимському районі на святах тісно переплетена з традицієюклезмерської музики. Так, коли на весіллі «старості» подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлік. А в селі Глибока свої традиції приготування: господині до начинки додають три види м’яса, а гасять голубці обов’язково у томатному соку домашнього приготування.
Вже на півдні Одещини (Бессарабія), в селі Орлівка, голубці називаються «сармале» (від турецького «sarmale», тобто «обмотувати»). Готують їх переважно зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють у окропі із сіллю, щоб вони стали м’якими та придатними до закручування. Начинку готують із рису, свинячого фаршу, куди додають цибулю, моркву, зелень і гасять у казані на слабкому вогні.
А у болгарському селі Городне голубці називаються «гушки». Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису або булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.
Вже сотні років традиційно це друга страва, яка подається у будні, під час посту, а також є обов’язковою складовою святкового столу та ритуальних обідів. Майже кожна господиня має свій рецепт приготування, який переходив у спадок з віку в століття від старшого покоління до молодшого.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.