АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Андрій Глущенко: «Малими силами великого не створити і добротного не збудувати»


6-12-2019, 18:00 |

Напередодні Дня місцевого самоврядування міський голова Татарбунар Андрій Глущенко розповів про своє бачення реформи місцевого самоврядування як надійного фактору поліпшення розвитку місцевої території.

Ця реформа в Україні стартувала ще в 2014 році з метою створення і підтримки сприятливого життєвого середовища на місцевому рівні, надання якісних і доступних для кожної людини послуг, підвищення ефективності управлінських рішень і, відповідно, формування необхідних умов для стабільного економічного зростання територій. А досягати це планується шляхом децентралізації державної влади України.

- Сьогодні Татарбунари, запрошуючи до об’єднання сільські населені пункти, готові і до спільного перспективного розвитку в рамках єдиної громади, і до виконання функції центру, - повідомив Андрій Глущенко. - І підставою для цього є напрацьований в місті за багато років адміністративний, економічний, соціальний, культурний і кадровий потенціал, а також міцні господарські та гуманітарні зв’язки зі всіма населеними пунктами Татарбунарського району. Сьогодні з питань об’єднання у нас є також підготовлена нормативна база, прийнята міським депутатським корпусом.

Процес децентралізації проходить шляхом реформування органів виконавчої влади, передачі реальних повноважень, фінансів і ресурсів органам місцевого самоврядування, а також створення потужних адміністративно-територіальних об’єднань, здатних більш ефективно вирішувати питання потенційного розвитку місцевих територій.

В Татарбунарах фахівці виконали колосальну підготовчу роботу, тому що реформа місцевого самоврядування, як і будь-яка реформа, яка несе нові зміни в житті українського суспільства, була сприйнята людьми неоднозначно. Тому першими кроками депутатів і членів виконавчого комітету міської ради було вивчення змісту реформи, а також нормативно-правових актів, що стосуються механізму її проведення. Неодноразово депутати міської ради брали участь в різних семінарах і зустрічах з питання реформи, які проводилися органами виконавчої влади в рамках інформаційно-роз’яснювальної роботи.

- Після того, як з вмістом реформи були ознайомлені представники громадськості та трудові колективи міста, депутати міської ради у липні 2015 року ініціювали громадські слухання, в ході яких жителі, обговорюючи варіанти створення об’єднаної громади, висловилися на користь формули «один район - єдина громада з центром в місті Татарбунари », - нагадав міський голова. - За результатами цих слухань депутати Татарбунарської міської ради прийняли рішення від 4 вересня 2015 року № 1208 «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад».

Згідно з проектом конституційних змін, підготовленим Офісом Президента України, новий адміністративно-територіальний поділ території України має трирівневу систему (громада - район (або округ) - регіон) та повинен закріпити проведену реформу. Конкретними змінами при цьому повинні стати ліквідація державних адміністрацій, укрупнення районів і можливе створення на їх базі округів, які об’єднуються в регіони, введення в районах інституту префектів, створення об’єднаних територіальних громад, які виступають, згідно з реформою, основною адміністративно-територіальною одиницею України.

- Саме громади, що активно створюються з початку реформи в рамках децентралізації влади, і покликані забезпечити виконання перерахованих вище завдань, - підкреслює А. Глущенко. - З цією метою громадам, як основній ланці в системі органів місцевого самоврядування України, передаються сьогодні повноваження і фінансові ресурси державної влади. 

Після прийняття необхідного рішення в Татарбунарському районі стартував переговорний процес з сільськими радами. Спираючись на принцип добровільності, який є одним з головних умов створення громад, всім сільським радам було запропоновано увійти до складу єдиної об’єднаної громади з центром в місті Татарбунари.

- Але як показали реалії, більшість сільських рад не були готові до об’єднання, - констатує мер Татарбунар. - І причин цьому було достатньо. Тут і неоднозначне ставлення людей до самої реформи, і сумніви в її доцільності та результативності, і самодостатність окремих населених пунктів нашого району, десь переважала думка про необхідність самостійного розвитку, а також було бажання сільських рад зберегти свої напрацьовані позиції.

Одним з аргументів неприєднання до міста називають невпевненість в фінансово-економічній спроможності міста Татарбунари, яка дозволила б модернізувати інфраструктуру майбутньої об’єднаної громади і далі розвивати пропорційно всі її населені пункти. Тим часом на території Татарбунарського району були створені Тузловська та Лиманська об’єднані громади.

- Ми вирішили направити наші зусилля на підвищення фінансово-економічних можливостей міста та формування відповідної його привабливості, - продовжує Андрій Петрович. - Рішеннями депутатського корпусу з 2016 року по нинішній період в місті створено сприятливі умови для розвитку бізнесу, що стало поштовхом до розвитку місцевої підприємницької ініціативи.

Відзначимо, що сьогодні вона представлена в різних видах міської економічної діяльності - підготовка матеріалів для виробництва взуття, переробка деревини та випуск пелетів, виробництво тротуарної плитки та інших будівельних виробів, м’яса і м’ясних продуктів, кондитерських і хлібобулочних виробів, підготовка металевих конструкцій і виробів з металу, збір і виготовлення меблів, сортування і збирання твердих нехарчових відходів та інше.

Відзначимо, що процедура віднесення районного центру до категорії міст обласного значення, яка стартувала у 2018 році, також є важливим кроком Татарбунарського міської ради в реалізації реформи місцевого самоврядування. У разі позитивного вирішення цього питання на рівні Верховної Ради України збільшаться темпи економічно-гуманітарного розвитку місцевої території і в цілому перспективної об’єднаної територіальної громади. До слова, місто отримало підтримку з боку Асоціації міст України та депутатів Одеської обласної ради, які розглянули ініціативу в рамках роботи постійної профільної депутатської комісії та ухвалили на своїй сесії звернення до Верховної Ради України з проханням надати Татарбунарам статусу міста обласного значення.

- Хотів би акцентувати увагу на втіленні такого інвестиційного проекту як міський центр адміністративних послуг, створений нами в 2016 році і до сьогоднішнього часу модернізований в рамках партнерства Татарбунарської міської ради з міжнародною програмою «U-LEAD з Європою», - нагадує Андрій Глущенко. - Найближчим часом ми плануємо відкриття центру, після чого його персонал буде готовий надавати послуги не тільки міському населенню, а й жителям сільських населених пунктів. А при створенні об’єднаної громади, в ряді її сільських населених пунктів планується створення віддалених робочих місць в рамках структури цього центру.

При цьому, як зазначає і сам А. Глущенко, у Татарбунар є низка проблемних питань, які вимагають системного підходу в їх вирішенні, серед яких стабільність водозабезпечення та наведення санітарного порядку, благоустрій міського простору.

- Увага депутатського корпусу та виконавчого комітету міської ради до цих питань ніколи не слабшає, - підкреслює Андрій Петрович. - У місті поступово йдуть перетворення і формуються необхідні передумови для проведення якісних змін. І беручи до уваги такі підходи міста до питань свого розвитку, Борисівка і Глибоке, а потім і Нерушай переглянули свою позицію неприєднання до міста Татарбунари та на сьогоднішній день готові об’єднатися з нами.

І додає, що про створення об’єднаної територіальної громади замислилися і інші сільські ради, але вже з урахуванням факторів, що мають загальнодержавний масштаб. Йдеться про доручення Президента України Володимира Зеленського новому уряду і парламенту, що стосується завершення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в досить стислі терміни.

- Фактично у органів місцевого самоврядування не залишається часу для роздумів, - зазначає міський голова. - Ми повинні об’єднуватися, поки це можливо на добровільній основі. І не чекати, коли настане крайній період, в який об’єднання буде відбуватися в обов’язковому і невідкладному порядку, але вже не так, як ми цього хочемо. Звичайно, створення двох громад в районі і активізація об’єднавчого процесу з початку цієї осені потребують оновлення рішення, прийнятого чотири роки тому. З метою проведення консультацій з цього напрямку в вересні міська рада за своєю ініціативою запросила сільських голів та голову районної ради на робочу зустріч, де в форматі круглого столу були обговорені актуальні питання децентралізації і створення об’єднаної громади.

Спільна дискусія показала, що стурбованість серед жителів району збереглася - як працюватимуть школа і дитячі садки? Медичні і культурні установи? Керівники сіл говорили про гарантії з боку держави в тому, що громади, які об’єднаються, реально матимуть необхідні фінанси і ресурси для свого розвитку, що не буде «оптимізуватися» соціальна сфера, не виїжджатиме молодь, що не будуть зникати з карти населені пункти, а щоб уникнути такої ситуації потрібно створювати в громадах робочі місця, будувати житло, готувати необхідних фахівців. Крім того, рекомендувалося міській раді запросити до об’єднання села Приморське Кілійського району і Надеждівка Арцизького району, що і було дотримано в оновленому рішенні «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад».

- В ході круглого столу було вироблено єдину думку, що підтверджує необхідність об’єднавчого процесу на території Татарбунарського району, - резюмує Андрій Петрович. - Якщо в 2015 році для всіх стояло питання «а чи потрібно об’єднуватися», то круглий стіл показав, що сьогодні воно звучить «як об’єднуватися». Доля об’єднання на сьогоднішній день залежить від волі і вибору людей. І так повинно бути. Місто Татарбунари не має права нікому нав’язувати свою волю. Але я завжди вважав і сьогодні впевнений, що разом ми сильніші. В єдиній громаді, згуртувавшись, ми спільно зможемо долати всі труднощі, консолідувати наші можливості і ресурси, спрямовуючи їх на загальний розвиток.

Сьогодні місто Татарбунари отримало чіткої згоди на об’єднання від жителів сіл Борисівка, Глибоке і Нерушай, яке було підтверджено рішеннями сесій їх сільських рад. Ці населені пункти готові продовжити свій подальший розвиток разом з містом, а від інших сільських рад рішення поки очікуються.

- Хотілося б, щоб об’єднана громада отримала потужний імпульс до повноцінного розвитку і мала б до цього потужну ресурсну і фінансову основу: а це самостійне розпорядження землею, іншими місцевими податками і зборами, майном і природними ресурсами, - ділиться сподіваннями Андрій Петрович. - Коли у громади будуть широкі можливості для розширення джерел поповнення місцевого бюджету та розвитку виробництв, а також можливості грамотного самостійного залучення інвестицій, тоді всі важкі завдання розвитку знаходитимуть своє рішення і будуть перетворюватися в добрий результат для громади і її жителів. Хотілося б бачити громаду, що складається з людей, що люблять і цінують свій рідний край, які вже сьогодні розуміють, що малими силами великого не створити і добротного не збудувати, мудро розуміють, що наша сила в єдності. Вважаю, що об’єднувати людей, що живуть в громаді, повинні представники міської та сільських поселень, які є справжніми лідерами та ініціаторами нових ідей і проектів, які вміють приймати сміливі рішення, необхідні для розвитку громади. Упевнений, що в разі своєї успішності реформа місцевого самоврядування повинна стати надійним фактором поліпшення розвитку місцевої території.

Тетяна Корнілова


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.