АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ...І оживають реліквії часу


27-05-2019, 17:00 |

Цікавий виставковий проект, створений у співпраці з громадськими організаціями, творчими спілками та колекціонерами нещодавно презентував Білгород-Дністровський краєзнавчий музей. 

Новий проект та фотодокументальна виставка отримали лаконічну назву «Історія краю. Документальні реліквії часу». Експозиція охоплює період  між Першою і Другою світовими війнами. Завдяки проекту широкій аудиторії надана унікальна можливість побачити експонати одного з суперечливих і складних періодів, коли Білгород-Дністровський був у складі Румунії. 

У експозиції досить повно представлені ділові документи, креслення, патенти, газетні публікації, друковані видання, рідкісні фотографії, монети. Усе це і створило унікальний образ Білгорода-Дністровського тих часів.

 Одними з перших, хто оглянув нову експозицію, стали представники дипкорпусу, акредитовані в Одесі. У ході зустрічі представники Генеральних консульств Китайської Народної Республіки, Турецької Республіки, Республіки Польща, Грецької Республіки, Почесного консульства Федеративної Республіки Німеччина і Консульства Грузії в Одесі мали змогу познайомитися з багатою історією стародавнього міста на Дністрі.

 - Із задоволенням відкрив для себе, що у Білгороді-Дністровському, стародавньому місті, де в мирі і злагоді проживає більше шістдесяти етнічних груп, існує дбайливо і зі смаком оформлений музей, що має майже столітню історію, - ділиться враженнями Генеральний консул Румунії в Одесі Еміл Рапча. 

За його оцінкою, нова експозиція - гідний подарунок Білгород-Дністровських музейників дню, коли оживає сама історія.

Еміл Рапча подякував співробітникам музею за  їхню цікаву, доведену до досконалості роботу, за те, що вони у черговий раз зробили вагомий внесок у зміцнення дружніх відносин України та Румунії, у розвиток прикордонного співробітництва.

Генеральний консул Румунії підкреслив - коли є добрі сусіди і відносини, коли є дружба і взаєморозуміння – тоді і панує мир. 

 Новостворена експозиції в одному з найстаріших музеїв України по суті своїй дебютна, свого роду музейна прем’єра. Чи все вдалося? На це запитання відповіла директор Білгород-Дністровського краєзнавчого музею Тетяна Біла:   

- Наш музей, як науково-просвітницька установа, послідовно  займається пошуковою роботою. Музей - один з найстаріших в нашому регіоні, йому більше вісімдесяти років, а його експозиція збиралася майже сто років. У наших фондах зберігаються більш ніж вісімдесят тисяч різних експонатів. У виставковій діяльності ми прагнемо до залучення якнайбільш широкого кола людей. І не тільки в якості глядачів. Наші земляки не лише знайомляться з тими оригіналами, які збирали до нас і які напевне залишаться і після нас, але й самі активно допомагають нам у пошуку нових історичних артефактів. 

 У розмові з директором музею Тетяною Білою з’ясувалося, що про  період, який відбиває нова експозиція, можуть розповісти не тільки експонати та реліквії:

 - У чому сенс цієї експозиції? Сьогодні жителі нашого міста, люди похилого віку, яким під дев’яносто, ще пам’ятають той час, той період власного життя. Кожен сприйняв його по-своєму, у кожного залишилися свої спогади. 

-  Ми  прагнемо залучити жителів міста до відвідування цієї виставки ще й тому, що,  можливо, вони згадають свою молодість, а ознайомившись з представленими в експозиції документами, поділяться чимось новим, принесуть до нас у музей раритетні речі для того, щоб  зберегти історію їхніх родин, власні спогади. Саме з пам’яті кожного білгород-дністровця і складається історія нашого міста! – каже Тетяна Біла.

Іноземні дипломати, відвідавши експозицію, відкрили для себе чимало цікавого про нашу область, про Бессарабію, про Україну.

І залишили захоплені відгуки про нову музейну експозицію.   

Віталій Пеньковський, голова Білгород-Дністровського румунського культурного товариства, зазначив:

- Виставка створена за підтримки нашого товариства, ми були ініціаторами її створення, допомагали у збиранні цінних і унікальних документів.

- Такі культурні заходи сприяють піднесенню туристичного інтересу до міста, на чиїх вулицях живе історія і захоплююча екзотика старовини, - каже секретар Білгород-Дністровської міськради Віктор Грозов. - Ми завжди раді гостям і  готові поділитися з усією Україною і з усім світом нашою історією. Крім того, нова експозиція слугує добрим прикладом для тих, хто любить свій край і готовий відкривати схованки історії для майбутніх поколінь.

Катерина Віленська


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.