АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Архітектурна перлина з іменем Маразлі


2-07-2019, 20:00 |

1 липня в Україні вони відзначають День архітектури. Це свято у нашій державі приурочене до Всесвітнього дня архітектури, започаткованого у 1985 році Міжнародним союзом архітекторів. В Україні його ми святкуємо з 1995 року.

«Саме завдяки зодчим ми маємо можливість вивчати історію розвитку людства. «Застигла музика» архітектури дарує естетичну насолоду не одному поколінню. Завдяки архітекторам на Одещині, і в Південній Пальмірі - зокрема,  існують справжні перлини зодчества. І наше завдання – зберегти їх для наступних поколінь», – підкреслив перший заступник голови Одеської обласної ради Олег Радковський. Будівлі комунального закладу «Одеське обласне базове медичне училище» входять до Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області Управління обласної ради з майнових відносин. Один з корпусів медучилища розміщується в будинку по вулиці Пушкінська, 4. Тут з 1856 по 1895 роки жив відомий меценат, бібліофіл, одеський міський голова (в період з 1831 до 1907 року) Григорій Маразлі. Двоповерхову будівлю з цокольним поверхом вирізняє успішне поєднання об’єму зі стриманими формами ліпних елементів зовнішнього декорування. Інтер’єри залів виконані зі смаком, але без помпезності і лоску, що відповідає статусу його власника. Розповідає арт-директор історико-фотографічного проекту «Архітектура Одеси» Олександр Левицький:

«Будинок Маразлі – прекрасний приклад солідного міського особняка, один з найбільш яскравих витворів Людвіга Оттона. Він вирізняється легкими і елегантними формами, де стриманість і виразність збалансовані в золоту середину. Традиційно для Оттона в будинку облаштовано прекрасні інтер’єри з великою кількістю мармуру і різьблення по дереву. Саме інтер’єри – найцінніша частина будинку - й досьогодні зберігають високу ступінь автентичності. Важливий елемент фасадів будівлі – ажурні огорожі балконів з підтримуючими кронштейнами. Хочу звернути увагу, що саме акцент на металевих виробах при декоруванні фасадів теж був важливою рисою творчості Оттона. Згодом вона досягла піку при будівництві палацу Абази неподалік від будинку Маразлі, в якому зараз розташований Музей західного і східного мистецтва».

Загалом будівля виглядає досить скромно серед навколишніх споруд, але розміщення в найпрестижнішому районі міста і розкішні інтер’єри дозволяють ставити її в один ряд з такими архітектурними об’єктами міста, як палац Толстого (нині тут працює Одеський будинок вчених) на вулиці Сабанєєв міст та палац Гагаріна (Одеський літературний музей) на вулиці Ланжеронівській.

***

Офіційно вважається, що будинок славнозвісного Григорія Маразлі по вулиці Пушкінська, 4 зведено за проектом архітектора Луї Оттона в 1856-1857 роках. Але існує думка, що Оттон лише перебудував і реконструював цей особняк під житловий будинок і що насправді його було збудовано набагато раніше, у 1835 році за проектом архітектора Франца Боффо (документально інформація не підтверджена). Допоки фахівці ведуть конструктивні суперечки щодо архітектурно-творчої спадщини відомих архітекторів, студенти-медики старанно навчаються в стінах затишної старовинної будівлі Маразлі. Слід зазначити, що «житловий будинок Маразлі» потрапив під дію закону №574-VI, прийнятого 23 вересня 2008 року – «Про перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» та є пам’ятником архітектури місцевого значення. Нещодавно було проведено реставрацію фасаду будівлі КЗ «Одеське обласне базове медичне училище» та відновлено балкон над входом.


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.