АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Своя думка: чому свято «Хелловін» – це прилучення до пекла?


31-10-2022, 19:00 |

Атрибутом свята є світильник у вигляді голови з гарбуза, яким, одягнувшись у біле, діти лякають дорослих, а відкупляються від них подарунками.

 

Хелловін відзначається в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Назва Halloween походить від слова Hallowe’en – скорочення виразу All Hallow’s Eve, який, своєю чергою, розшифровується як All Hallowed Souls Eve (напередодні усіх святих душ). Атрибутом свята є світильник у вигляді голови з гарбуза, яким, одягнувшись у біле, діти лякають дорослих, а відкупляються від них подарунками.

Римо-католицькі єпископи Польщі посіли позицію, яка засуджує Хелловін, кажучи, що це язичницьке свято, небезпечне для дітей через його диявольський характер, і звернулися до віруючих з проханням відмовитися від нього. Так, архієпископ Анджей Дієга направив пастирське послання християнам своєї єпархії. У ньому говориться, що за розвагами Хелловіна приховується намір підірвати християнське життя.

Хелловін являє собою низку трюків, які насаджують дітям диявольські установки, здатні підірвати моральне і релігійне життя людей. Справді, на перший погляд здається, що кумедне перевдягання у вампірів, вурдалаків, чаклунів, демонів – лише фарс, бо у ньому людина висміює прояви окультного.

Насправді ж те, що відображається в чистому розумі дітей, – це звикання до магії, окультного світу, здатного розкрити демонічні горизонти, до колосальних надприродних сил, що перетворюється на лейтмотив життя дітей. Висміювання демонів є нічим іншим, як привчанням до їх присутності, вириванням їх із вічного царства пекла і перетворенням на компашку симпатичних персонажів, яких завжди можна запросити на вечерю.

Диявол, людиновбивця із самого початку історії, стає, таким чином, компанейським хлопцем, який заслуговує чи не співчуття через ту невдачу, яка з ним сталася. Звідси пряма дорога до нав’язливих ідей, одержимості бісами, чорної магії, сатанинських ритуалів, ритуальних вбивств, самогубств, психічних хвороб, серійних злочинів. Дорослі (та й то не усі!) можуть відрізнити вигадку від реальності, фільм – від життя, ілюзію – від правди. Але діти живуть у світі уяви, де візуальні орієнтири знаходять життя в їхньому розумі і стають зразками для наслідування.

Хелловін є, таким чином, прилученням до пекла, мороку, магії, демонізму, шаманізму, мракобісся. Однак жоден злий дух навіть не заїкнеться про нескінченний і вічний біль, про вогонь незгасаючий, скрегіт зубівний, про самотність без кінця, котрі чекають на тих, хто вирішив «подружитися» з темними силами пекла.

Так само Літургія є прилученням до раю, Жертви Непорочної, молитви напруженої, це анамнез любові, участь – через благодать, історію і вічність, тісно, нерозривно пов’язані, – у Тілі Христовому, Розіп’ятому і Воскреслому заради людей, назавжди. Може, хтось думає, що можна буде вбратися дияволом і піти на вічну Літургію? Отже, на Літургію, а не на Хелловін!

Іоанн Валентин Істраті, священик Румунської Православної Церкви


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.