АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Як захистити електроприлади при перепадах напруги?


21-01-2023, 15:00 |

Через часті відключення світла почалися різкі стрибки напруги в електромережах. В результаті псуються електроприлади, до того ж зростає ризик пожеж в будинках та квартирах.

 

Як захистити побутову техніку від стрибків напруги, щоб вона не згоріла?

Чому техніка виходить з ладу

Зберегти стабільну напругу при пошкодженні всієї енергосистеми України і постійних відключеннях світла складно. Тому часто, вмикаючи електромережі, замість 220 вольтів у квартири подають напругу 170-260 вольтів. Якщо ж виходить з ладу нульовий провідник, напруга може підскочити вище 300 вольтів. І деякі електроприлади через це можуть зламатися.

Навіть якщо в квартирі або будинку перепади напруги не помітні, техніка всі одно поступово приходить в непридатність. Річ в тому, що коли при включенні світла одночасно починає працювати все електроустаткування, в будинковій мережі в будь-кому разі сила струму стрибає. Але захистити побутову техніку від перепадів напруги все ж можна.

Вийняти вилки з розеток

Основну побутову техніку  холодильники, бойлери, пральні машини – після вимикання світла рекомендується повністю вимкнути від мережі. А коли світло з’явиться  вмикати їх краще не відразу, а через 10-15 хвилин. За цей час пікове навантаження на будинкові мережі вже завершиться, і техніка буде в відносній безпеці. Адже найбільші коливання напруги бувають саме в момент включення світла.

Перевага такого способу – відсутність додаткових витрат. Недолік  таким чином захистити техніку вдається не завжди. Іноді стрибок напруги може статися і через деякий час після включення світла.

Встановити реле напруги

Реле реєструє значні відхилення від стандартної напруги і автоматично відключає всі побутові електроприлади. А після того як вона нормалізувалося  подає сигнал про включення і техніка знову підключається.

Реле напруги діляться на два основні типи  ті, що встановлюються на електричному щитку, і ті, що вмикаються у розетки (звані «казуальні»).

Перший тип – потужніший і надійніший. Але для установки такого реле необхідні послуги електрика.

«Казуальні» реле підійдуть тим, хто вважає за краще вирішувати проблему самостійно.

Найпростіші моделі витримують струм 10-16А. Цього достатньо лише в тому разі, якщо підключати техніку поштучно. Потужні реле розраховані на 40-100А і здатні захищати електроприлади у всьому будинку.

Використовувати стабілізатор напруги або безперебійник (ДБЖ)

Стабілізатор напруги – пристрій, який захищає техніку від стрибків напруги у мережі. Джерело безперебійного живлення (ДБЖ) – пристрій, який не тільки захищає техніку від стрибків напруги, а й забезпечує роботу техніки, коли немає електрики. ДБЖ працює на акумуляторі. У той же час стабілізатори потужніші, ніж безперебійники.

У характеристиках стабілізаторів зазвичай вказують потужність ВА (вольт-ампер), а не Вт (ват). Тому, щоб розрахувати необхідну потужність, потрібно помножити вказане на ньому число (ВА) на 0,7-0,9 – залежно від моделі. Результат буде означати, прилади якої потужності «потягне» цей стабілізатор (вже у Вт). При цьому краще залишати запас 1-2 кВт (10-20%) – щоб прилад не працював на межі можливостей.

На жаль, стабілізатори в Україні стрімко подорожчали. А знайти ДБЖ зараз дуже складно.

Що краще?

Щоб запобігти «згоранню» техніки, найкраще об’єднати різні способи її захисту. Наприклад, встановити реле, а для котла опалення і насосів використовувати ДБЖ. Так вони зможуть працювати деякий час навіть за відсутності електроенергії.

Ще один варіант  на деякі електроприлади встановити стабілізатори, а інші – просто виймати вилки з розеток.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.