АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Мобілізація в Україні: у яких випадках можуть призвати знятих з військового обліку осіб


30-01-2023, 17:00 |

Військовий стан в Україні передбачає, що призову на військову службу підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років.

 

Тому мобілізація в Україні продовжується, і її темпи набирають обертів. Повістки вручають усім чоловікам віком від 18 років і до 60. Також повістки отримують зняті з військового обліку особи.

Чи це законно, розповів юрист-волонтер гарячої лінії АПУ Владислав Зайцев.

Що означають поняття зняття та виключення з військового обліку

В українському законодавстві є два поняття: зняття та виключення з військового обліку.

За словами юриста, можливість призову на військову службу знятих та виключених із військового обліку громадян регулюється по-різному.

Вручити повістку можуть як знятій, так і виключеній з військового обліку особі. При врученні повістки уповноважені особи не встановлюють наявність або відсутності факту відстрочки від призову. Цими питаннями займається безпосередньо призовна комісія.

Юрист зазначає, що після вручення повістки людина має прийти в ТЦК та СП у встановлений час та дату. За неявку до військкомату загрожує відповідальність.

Зняті з військового обліку громадяни можуть бути призвані на службу у воєнний час за умови проходження медкомісії.

Які правила діють для виключених з військового обліку

Що стосується виключених з військового обліку, то вони також не підпадають під категорію відстрочки. Але до них є інші вимоги. Наприклад, якщо військовий був звільнений зі служби на підставі висновку ВВК про непридатність до військової служби з винятком військового обліку, його наступна мобілізація виключається. Однак якщо виняток з обліку внаслідок непридатності до служби стався до війни, його можуть викликати на ВВК для повторного огляду та перевірки стану здоров’я.

Встановлення внаслідок проходження ВВК або обмеженої придатності до служби може спричинити наступний призов на військову службу.

Порядки денний часто вручають для актуалізації даних громадян України. Так, за повісткою можливий заклик військовозобов’язаної людини на військову службу, але це не гарантовано.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.