АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 У Конституційному Суді визначили розмір мінімальної пенсії – якою має бути виплата


24-03-2023, 19:00 |

У Конституційному Суді захистили права українців, які отримують пенсії нижче за прожитковий рівень.

 

Про це повідомляє прес-служба КСУ.

“Конституційний Суд України захистив гарантованість пенсії, яка є основним джерелом існування, у розмірі не нижче прожиткового мінімуму”,

– йдеться у повідомленні.

Конституційний Суд визнав приписи абзаців четвертого та п’ятого, частини другої статті 70 закону “Про виконавче провадження”, абзаців третього та четвертого, частини другої статті 50 закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” неконституційними. Це означає, що вони виключають можливість виплати – у вигляді не нижче прожиткового мінімуму пенсії, що є основним джерелом існування, призначеної у встановленому законом розмірі прожиткового мінімуму.

“Суд зазначив, що оспорювані приписи Закону № 1404, Закону № 1058, якими для звернення стягнення у виконавчому провадженні встановлено допустимі розміри відрахувань у відсотковому відношенні з пенсій боржника, призводять до виплати пенсії, яка є основним джерелом існування, навіть прожиткового мінімуму. Таким чином людину позбавили мінімальних соціальних благ та захисту від бідності через примусове виконання рішення”,

– заявили в КСУ.

Йдеться про стягнення з пенсії заборгованостей та переплати, внаслідок якої пенсіонер може отримати виплату набагато нижчу за прожитковий мінімум. Тому Конституційний Суд ухвалив, що пенсійні виплати боржника не можуть бути нижчими за прожитковий мінімум.

У КСУ дійшли висновку, що оспорювані приписи закону “Про виконавче провадження” та закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” є невиконанням державою свого позитивного обов’язку забезпечити мінімальний соціальний захист людини відповідно до приписів частини 3 статті 46 Конституції, яка заперечує людську гідність, як абсолютну цінність, нівелює сутність конституційних прав на соціальний захист та достатній життєвий рівень для себе та своєї сім’ї, отже, не відповідає розпорядженням статей 1, 3, 8, 21, 28, 46, 48 Основного Закону.

Нагадаємо, що у 2023 році прожитковий мінімум в Україні становить:

  • на одну особу з розрахунку на місяць – 2589 грн;
  • для дітей віком до 6 років – 2272 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 2833 грн;
  • для працездатних осіб – 2684 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність – 2093 грн.

Розмір мінімальної пенсії становить 2093 грн., а максимальної – 20930 грн.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.