АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Пенсіонери, які отримують маленькі пенсії, шукають відповідь на запитання, “що не так із моєю пенсією”


27-03-2023, 13:00 |

Згідно з Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір мінімальної пенсії за віком має дорівнювати розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 грудня 2022 року – 2093 грн.).

 

«Вичитала у вашій газеті, що пенсіонери віком від 65 років мають отримувати 2400-2600 гривень. Мені 66 років, а отримую лише 2386 гривень. Поясніть, що у мене не так. Загальний стаж – понад 38 років, і ще продовжую працювати.

Лідія Яценко, село Литвинівка, Київська обл.»

Ключове в даному разі те, що ви далі працюєте. Згідно з Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір мінімальної пенсії за віком має дорівнювати розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 грудня 2022 року – 2093 грн.). Але для осіб, яким понад 65 років, зі стажем 30 років у жінок і 35 років у чоловіків мінімальна пенсія за віком становить 40% від мінімальної зарплати. З 1 жовтня 2022 року мінімальна зарплата в Україні становить 6700 гривень, відповідно, мінімальна пенсія для зазначеної категорії громадян становить 2680 гривень.

Але є важливий нюанс. Коли підвищується прожитковий мінімум або мінімальна зарплата, то пенсії працюючих людей не перераховуються. Такі пенсії обчислюються із застосуванням застарілих показників, доки людина не звільниться. Тому у вашому випадку, попри неодноразове підвищення мінімальної зарплати і мінімальної пенсії, розмір вашої пенсійної виплати до цих показників поки що не підтягується.

***

Разом з тим зауважимо, що з 1 березня 2023 року для осіб з повним стажем, які молодші за 70 років, загальний розмір пенсії не може бути нижчим, ніж 2760 гривень, навіть якщо вони працюють. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткові заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найвразливіших верств населення у 2023 році» №168 від 24 лютого 2023 року. Отже, з березня загальний розмір вашої пенсії все-таки мусив трохи зрости до зазначеного показника.

Ще раз зауважимо, що під повним стажем мається на увазі 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. При цьому, згідно із згаданою постановою, для осіб, яким понад 65 років і які не працюють і мають повний стаж, мінімальна пенсія з 1 березня становить 3120 гривень.

Сергій Коробкін, незалежний консультант


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.