АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 У Пенсійному фонді повідомили про запровадження оптимізації заробітку при нарахуванні пенсії: що це означає


31-03-2023, 11:00 |

Багатьох українців через війну перевели на мінімальну зарплату чи неповний робочий день. Що буде з пенсіями та чи не залишаться майбутні пенсіонери без виплати та страхового стажу.

 

«Через два місяці виходжу на пенсію. Є досить стажу, але заробіток, коли розпочалася війна, суттєво зменшився. Чула, що його можна буде не враховувати під час обчислення пенсії. Чи це правда? І чи не зменшиться при цьому стаж?» – Запитала у Пенсійного фонду українка.

Фахівці ПФУ відповіли, що зарплату, отриману під час воєнного стану та протягом трьох місяців після його завершення, можна не враховувати під час обчислення пенсії. Відповідні зміни внесено минулого року до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При цьому набутий за ці періоди стаж зберігається за людиною. Можливість так званої «оптимізації заробітку» надано для виключення з обчислення низької зарплати та, відповідно, отримання більшої пенсії. Для виключення небажаних періодів із розрахунку слід зазначити це у заяві до ПФУ. Крім періодів воєнного стану, можна виключити зарплату за період карантину (з березня 2020 року до його вирішення та шість календарних місяців після цієї дати). Можна також виключити будь-які 60 календарних місяців поспіль протягом усього періоду страхового стажу, але не більше 10% тривалості стажу, обчисленого в одинарному розмірі.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.