АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Підсанкційні олігархи Фрідман і Авен отримали частку в найбільшій нафтовій компанії Британії


6-09-2024, 13:00 |

Підсанкційні російські олігархи Михаїл Фрідман і Петр Авен стали співвласниками найбільшої нафтовидобувної компанії у Великій Британії – Harbour Energy. 

 

 

Про це повідомляє BBC, передає "Європейська правда".

Як розповіли журналісти, інвестиційна компанія LetterOne, співвласниками якої є Фрідман і Авен, тепер володіє майже 15% акцій Harbour Energy. Сама LetterOne не потрапила під санкції, двоє росіян не мають контактів з фірмою та не отримують жодної частки її прибутку.

За умовами угоди, LetterOne не матиме права голосу в Harbour Energy, але отримуватиме частку прибутку компанії у вигляді дивідендів.

Акції LetterOne потенційно можуть бути конвертовані в акції з правом голосу, якщо з двох росіян будуть зняті санкції, але для цього потрібен дозвіл уряду, зазначило BBC.

"Уряд Великої Британії та компанія Harbour повинні були втекти на милю від цієї угоди",

– заявив керівник відділу розслідувань викопного палива в кампанії Global Witness Луїс Вілсон.

Журналісти додали, що Harbour Energy є найбільшим виробником нафти та газу у водах Великої Британії й компанія викупила більшість нафтогазовидобувних активів німецької фірми Wintershall DEA у хімічного гіганта BASF.

LetterOne була співвласником Wintershall. Її акції обміняли на акції Harbour Energy. Деякі активи Wintershall, пов'язані з Росією, залишились у власності BASF.

Нагадаємо, Суд Євросоюзу у квітні анулював рішення Ради ЄС від 28 лютого 2022 року про запровадження санкцій проти Авена і Фрідмана. Суд вказав, що підстави включення росолігархів у санкційний список не були достатньо обґрунтовані.

Рішення суду не стосувалось пізніших рішень Ради ЄС, тож санкції проти цих двох росіян досі діють. Вони також перебувають під санкціями США, Великої Британії, України та інших держав через близькість до російського диктатора Путіна.

Авен і Фрідман є акціонерами "Альфа-Груп", частиною якого є Альфа-Банк, один із найбільших російських банків. Авен також має латвійське громадянство і проживає в Латвії зі своєю сім'єю з моменту російського вторгнення в Україну в 2022 році.

Читайте також: Російські олігархи виграли раунд, але не війну. Що означає поразка ЄС у суді щодо санкцій.

Джерело


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.