Європейська федерація журналістів виступила проти прийняття Верховною Радою законопроєкту "Про медіа" у нинішньому вигляді. Документ передбачає примусове регулювання, що гідно гірших авторитарних режимів.

 

Про це повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

За його словами, президент ЄФЖ Майя Север написала керівництву Європейської Комісії та українського уряду лист, в якому вказала, що нинішній законопроєкт "Про медіа", який 2020 року вніс народний депутат Микита Потураєв, містить багато суперечливих європейським цінностям положень. Вона поділяє заклик українських колег до приведення законопроєкту до європейських стандартів свободи медіа.


У ЄФЖ вважають, що примусове регулювання ЗМІ, передбачене законопроєктом, "повністю контрольоване урядом, гідне найгірших авторитарних режимів". Це положення необхідно вилучити з документа.

Згідно з європейськими нормами, регулювання медіа має здійснюватися органом, незалежним від уряду, і його метою має бути незалежність медіа, а не контроль над медіа.

Нагадаємо, 4 квітня український медіапростір шокувала новина про те, що для трьох проукраїнських телеканалів – "5 канал", "Прямий" і "Еспресо" – було відключено мовлення.