АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 CNN: українським військовим відключили 1300 терміналів Starlink. У чому причина?


5-11-2022, 17:00 |

Наприкінці жовтня в українських військових перестали працювати 1300 терміналів Starlink. Причина — відсутність фінансування.

 

Про це пише CNN із посиланням на два джерела, знайомі з питанням.

Так, ідеться про відключення терміналів, які Україна придбала в березні у британської компанії та використовувала для бойових операцій. Українці були змушені платити SpaceX по 2500 доларів на місяць за те, щоб кожен із 1300 терміналів було підключено.

Відтак загальна вартість за користування цими послугами до вересня збільшилася майже до 20 мільйонів доларів. Зрештою Україна не змогла заплатити за роботу терміналів.

Перш ніж термінали повністю відключили, на початку жовтня Міністерство оборони України звернулося до британців із проханням сплатити місячний рахунок розміром 3,25 мільйона доларів. Британський чиновник зазначив CNN, що після обговорень між міністерствами «було вирішено, що військові можливості мають вищий пріоритет».

«Ми підтримуємо низку терміналів, які мають пряме тактичне значення для українських військових у відбитті російського вторгнення. Ми розглядаємо та визначаємо пріоритетність усіх нових запитів з погляду впливу, який пожертвування можуть надати на підтримку України в захисті її народу від сумного вторгнення путіна»,

— сказав чиновник.

Скільки в Україні терміналів?

У вересневому листі SpaceX повідомила Пентагону, що в Україні є майже 20 тисяч терміналів Starlink. Більшість із них були повністю або частково куплені завдяки зовнішньому фінансуванню, зокрема урядів США, Польщі та Великої Британії. У листі казали, що ці джерела також сплачували близько 30% щомісячного рахунку.

Водночас Ілон Маск казав, що в Україні є понад 25 тисяч терміналів Starlink, проте сплачують щомісячний рахунок менш ніж за 11 тисяч.

Як зазначає CNN, невідомо, скільки саме терміналів Starlink використовують українські військові. А втім, видання вважає, що відключені 1300 терміналів є значною частиною. Так, станом на липень українські військові використовували приблизно 4 тисячі терміналів.

Що передувало?

14 жовтня Ілон Маск заявив, що його компанія SpaceX хоче відмовитися від фінансування послуг супутникового інтернет-зв’язку в Україні, який забезпечується терміналами Starlink. Раніше про це стало відомо зі ЗМІ.

Натомість SpaceX просила Пентагон узяти на себе фінансування урядового та військового використання Starlink в Україні. Як стверджує компанія, на оплату послуг потрібно понад 120 млн доларів США до кінця цього року та близько 400 млн доларів за наступний рік.

Прохання SpaceX розлютило вище керівництво Пентагону, пише CNN. Один високопоставлений посадовець зі сфери оборони заявив, що компанія Маска «має нахабство вдавати із себе героїв», коли інші платять чимало. Окрім того, квитанції за оплату послуг інтернету від Starlink публікували українські волонтери.

Урешті після хвилі критики Маск заявив«Чорт з ним». Він також анонсував, що продовжить оплачувати послуги Starlink для України.

Після цього Politico писало, що посадовці Пентагону та Європейського Союзу обговорюють можливість фінансування послуг супутникового інтернет-зв'язку Starlink в Україні. Проте Ілон Маск зазначив, що його компанія вже відкликала свій запит про фінансування.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.