АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Спроба України повернути Крим буде важкою, кривавою і навряд чи її підтримає Захід — The Economist


29-11-2022, 13:00 |

Британський The Economist пише, що “спроба України повернути Крим буде кривавою та важкою” і на західну підтримку у цій справі “навряд чи можна розраховувати”. Видання аналізує українські перспективи повернути Крим військовим шляхом.

 

З одного боку, Київ став до цього ближчим після низки успішних наступів. З іншого боку, на Заході побоюються, що операція з повернення Криму або Донбасу “може підштовхнути росію до ескалації, можливо, навіть вище за ядерний поріг”.

Заступник голови комітету Верховної ради з питань оборони Михайло Забродський заявив The Economist, що повернення Криму військовим шляхом Україна готувала на 2023 рік. Про який період підготовки він говорить, не уточнювалося (Забродський був за Порошенка командувачем АТО/ООС, потім став опозиційним депутатом від “Євросолідарності”).

При цьому джерела журналу у ЗСУ заявляють, що нічого не виключається, зокрема, операції проти територій, захоплених росією до 24 лютого. Але основні удари насамперед завдаватимуться російською логістикою з Криму, щоб перерізати “сухопутний міст Путіна”.

При цьому військові експерти нагадують, що наземні бої за Крим традиційно належали до категорії найкривавіших.

“Тографія має змусити Україну задуматися”, оскільки “захоплення півострова зазвичай вимагало перетину вузьких відкритих смуг або боліт”, йдеться у статті. “Є реальна перспектива того, що справа закінчиться кривавою лазнею. Це операція, яка Україні не потрібна”,

- заявив виданню Андрій Риженко, капітан ВМФ у відставці.

При цьому Забродський вважає, що військові планувальники України розробили тактику, яка може спрацювати. І лобової атаки вона не передбачає. Вона полягатиме у комбінуванні дій на суші та з моря.

Втім, на Заході кажуть, що Крим Україна найближчим часом не зможе повернути. Про це заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Міллі. В Україні також розуміють, що без підтримки США операцію по Криму не проведуть. Також представники влади в Україні приватно визнають, що більша частина населення Донбасу та Криму залишається вороже налаштованою стосовно Києва.

“Операціям у Харкові та Херсоні допомагала мережа співчутливих інформаторів. Протилежна ситуація буде на територіях Донбасу, які утримує Росія з 2014 року, звідки давно втекла або вигнана більшість співчуваючих Києву. А операція щодо повернення Криму, ймовірно, натрапить на партизанське опір з боку проросійських сил”,

— повідомляє журнал.

І не ясно, чи зможе Україна розраховувати на кримських татар, “багато з яких досі прийняли російське правління як факт, що відбувся”, йдеться у статті.

Видання підбиває підсумок, що

"спроба повернути Крим під владу України буде дорогим військовим підприємством і призведе до розколу з союзниками, яких Україна не може собі дозволити відштовхнути".

Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.