АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Центр Одеси внесли до списку всесвітньої спадщини UNESCO


25-01-2023, 18:00 |

 

Історичний центр Одеси внесено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою. До переліку потрапили понад 50 об'єктів, у тому числі пошкоджені внаслідок російської військової агресії.

У заяві міжнародної організації говориться, що рішення визнає визначну універсальну цінність центру міста та обов'язок людства захищати його.

Генеральний директор Юнеско Одрі Азуле заявила:

"Насамперед, це символічно: місто належить всій світовій спадщині. Це і юридичне питання захисту, тому що існує Конвенція про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини, 194 держави до неї входять. Усі країни-члени Конвенції зобов'язані не руйнувати навмисно спадщину".

Про надання статусу минулого жовтня попросив президент України Володимир Зеленський. Рішення в ООН було ухвалено за прискореною процедурою.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив:

"Російські сили вбивають наших громадян, вони завдають шкоди нашій культурній спадщині, будинкам, і вони хочуть продовжити це робити. І я дуже сподіваюся, що під егідою UNESCO, під цим блакитним щитом, будуть хоча б захищені одеське небо і саме місто".

У МЗС РФ назвали рішення UNESCO політично мотивованим і не підкріпленим необхідною експертизою.

Наданий Одесі статус дозволить вимагати посилену технічну та фінансову міжнародну допомогу для захисту та відновлення об'єкта у разі завдання йому шкоди.

 


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.