АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Рада підтримала законопроєкти, спрямовані на боротьбу з експортом "чорного" зерна


21-11-2023, 15:00 |

Верховна Рада на засіданні 21 листопада підтримала в першому читанні законопроєкти №10168-2 та №10169 щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів, а саме зерна та олій. За дев’ять місяців року ризикові підприємства експортували зернові невідомого походження на 133,9 млрд грн - понад 20% від загальної кількості.

 

Про це повідомив перший заступник податкового комітету Ради Ярослав Железняк.

За проєкти закону проголосували 231 та 253 народні депутати відповідно.

"Цей законопроект спрямований на боротьбу з "чорним" зерном та неповерненням валютної виручки. До другого читання законопроект буде значно доопрацьований разом з Мінагрополітики",

- додав депутат.

Законопроєкти передбачають внесення змін до Податкового та Митного кодексів у частині оподаткування експорту зерна та олії під час воєнного стану.

Так, законопроєктом №10168-2 пропонується скасувати режим експортного забезпечення для здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту відповідних товарів та натомість встановлюється заборона за вказаними операціями:

  • зарахування зустрічних вимог;
  • використання рахунків резидентів, відкритих за кордоном, для отримання грошових коштів від нерезидентів; 
  • використання інших форм грошових розрахунків з нерезидентом, що не передбачають рух коштів з-за кордону на рахунки резидентів в Україні.

Також пропонується уточнити вимоги до реквізитів податкової накладної; собливості реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування.

Метою проєкту, як зазначається у пояснювальній записці до нього, є "мінімізація поширених схем ухилення від оподаткування під час здійснення платниками операцій з вивезення за межі митної території України окремої сільськогосподарської продукції (зернових та олійних культур)".

Законопроєкт №10169 зобов'язує експортерів вносити інформацію про реквізити відповідної податкової накладної до митної декларації.

Також у ньому пропонується надати повноваження Мінагрополітики встановлювати мінімальні експортні ціни на зерно та олію.

Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Бюро проаналізувало експорт операції та встановило, що одним з найпоширеніших методів "чорного" експорту зерна є використання ризикових підприємств. Вони заздалегідь створюються для експорту необлікованого зерна, що придбане за готівку.

У БЕБ пояснили, що аграрії вирощують зерно та за готівку продають компаніям, які зазвичай оформлені на підставних осіб та не займаються постійною господарською діяльністю. Ці компанії не подають документи про походження зерна або декларують у митних деклараціях удаваних виробників.

Після того, як зерно залишає межі України, його перепродають кілька разів і воно вже легально потрапляє до кінцевого покупця. 

В результаті схеми валютна виручка не повертається до України, а бюджет не отримує надходжень, оскільки компанії-експортери є фіктивними.

"Зазвичай кінцевим покупцем зерна є компанія нерезидент, яка передає кошти за товар іншому нерезиденту, повʼязаному з українським експортером",

- додали правоохоронці.

Також існує схема, в якій валюта перераховується на розрахункові рахунки нерезидента, який потім закуповує товар, наприклад, у Китаї та імпортує до України, щоб потім реалізувати його за готівку та продати іншим підприємствам податковий кредит.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.