АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 У «Чорноморці» ювілей та нові виконавці


6-07-2022, 17:00 |

Що найбільше цікавить уболівальників у міжсезоння? Звісно, ​​зміни у складах. Тим паче зараз, коли через війну «Чорноморець» втратив усіх легіонерів. Клуб спішно шукає футболістів, здатних заповнити проломи у команді. Селекція у розпалі, і вже сьогодні контракти підписано з досвідченими виконавцями.

 

Але почати хочеться з іншого — 75 років виповнилося «дядькові Вові», фізіотерапевту Володимиру Анатолійовичу Соколову, стаж якого в рядах «моряків» обчислюється п'ятдесятьма роками. ЮБІЛЯР ПРИЙШОВ до «Чорноморця» наприкінці 1972 року майже відразу після закінчення Одеського медичного училища №3, недовго пропрацювавши в лікарні водників. Понад півтисячі футболістів лише основного складу одеського клубу пройшли через його дбайливі руки. В. А. Соколов працював на своїй посаді масажиста за тридцяти головних тренерів, і всі вони високо цінували професіоналізм фахівця, його вміння в будь-яких ситуаціях підняти настрій іскрометним гумором справжнього одесита. Разом із «Чорноморцем» Володимир Анатолійович ставав бронзовим призером чемпіонату СРСР, двічі здобував Кубок нашої країни, срібні та бронзові медалі у першостях України. Усі єврокубкові поєдинки команди «моряків» пройшли за участю масажиста та фізіотерапевта Володимира Соколова.

Півтора десятки років тому в інтерв'ю «Вечірній Одесі» Володимир Анатолійович розповів, як розпочиналося його футбольне життя.

— Після закінчення сезону 1972 року керівництво клубу вирішило змінити лікаря команди і запросило тоді молодого, але вже подає надії фахівця — Валерія Івановича Коротинського. З Валерою ми кілька років працювали в одній упряжці у професора Герцена. Ось він і забрав мене із собою. Що цікаво, командам першої ліги, де виступав тоді «Чорноморець», масажист по штату не мав. Тож цілий рік я по паперах значився… навіть не знаю, ким.

- Якими були перші відчуття? Все-таки ви потрапили у зовсім інший світ.

- Саме так! Хвилювався спочатку страшно. Адже працювати треба було з кумирами — Шепелем, Зубковим, Сиромятніковим… Дуже хотілося зарекомендувати себе з найкращого боку. Але почалися будні, і сторонні думки швидко зникли — тільки встигай повертатися!

— Хто був вашим першим пацієнтом, пам'ятаєте?

- Сергій Круликовський. Його все життя спина мучила. А в одному з перших матчів довелося йому під час гри рану зашивати. Суперники розбили Круликовському брову (ось хто себе не шкодував!), і ми з Валерієм Івановичем накладали шви прямо на стадіоні. Потім по допомогу зверталися Віталік Фейдман, Вова Нечаєв, Гришка Шевців… Так усе закрутилося, що й досі зупинитися не можу.

Він і не зупиняється. Звичайно, не міг я не поставити питання про те, яка команда на його віку була найсильнішою?

— Напевно, та, що склалася останніми роками існування Союзу. Тоді «Чорноморцю» до третього місця забракло одного очка. Які хлопці грали! До речі, у складі було багато одеситів – Брати Никифорови, Телесненка, Гусєв, Цимбалар.

Згадали ми і, м'яко кажучи, нелегкі дні в історії «Чорноморця».

— Це жах якийсь був. За півроку зарплати не платили. Давали гроші лише на харчування та переїзди. Викручувалися, як могли.

- Не було думки піти?

- Знаєте, не було. Надія залишалася: ну не міг уявити собі Одесу без великого футболу. Та й як кинути колектив у скрутний час? Нас так не вчили.

Сьогодні становище в країні набагато драматичніше. Український футбол, як і інші аспекти життя, "штормить" як ніколи раніше. Але Соколов своїм принципам вірний — він, як і раніше, у строю, на своєму бойовому посту.

НОВОБРАНЦІВ У КОМАНДІ поки що двоє. Це досвідчені Сергій Політило та Євген Селін.

Уродженець Волині С. Політило (народився 9 січня 1989 року) пройшов школу столичного республіканського училища фізичної культури, але як футболіст відбувся саме у «Чорноморці», у складі якого дебютував у 2006 році. Потім у кар'єрі півзахисника, який вирізнявся нестандартними діями, були «Дніпро», луцька «Волинь», донецький «Олімпік», «Львів», казахстанський «Окжетпес», турецький «Адана Деміспор», але найяскравіший період кар'єри Сергія пов'язаний із «Чорноморцем» , у складі якого він провів 126 ігор та забив 8 м'ячів. Загалом у вищому дивізіоні українського футболу на його рахунку 156 матчів та 9 голів.

Захиснику Євгену Селіну досвіду теж не позичати, він на рік старший за Політило. Вихованець алчевського футболу Селін відомий за виступами за харківський «Металіст», полтавську «Ворсклу», київське «Динамо» та чернігівську «Десну», граючи за які, провів 126 ігор, відзначившись шістьма забитими м'ячами. У послужному списку Селіна 15 матчів у складі збірної України та 1 гол. Він – третій призер чемпіонату країни, володар національного Кубка. Крім того, Євген «засвітився» у чемпіонатах Греції («Платаніас», «Астерас»), Угорщини (МТК) та Кіпру («Анортосіс»).

Менеджмент клубу поповнився колишнім півзахисником «Чорноморця» Кирилом Ковальчуком. Він захищав кольори «моряків» з 2011 по 2015 рік, провів у складі команди 117 матчів і забив 2 м'ячі.

Ковальчук очолив селекційну службу одеситів, крім того, серед завдань, поставлених перед ним керівництвом, розвиток академії клубу.

При цьому у «Чорноморці» думають не лише про футбол. Представники ФК разом із офіційним партнером Parimatch Ukraine вкотре відвідали воїнів Збройних Сил України, які проходять лікування та реабілітацію в одному з медичних закладів Одеси. Футбольна делегація прийшла до наших героїв не лише зі словами подяки та підтримки. «Чорноморець» та Parimatch Ukraine сплатили потрібні для лікування бійців медикаменти.

Анатолій Ведерніков


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.