АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 На придунайських озерах чекають кучерявих пеліканів


28-11-2022, 15:00 |

Минулого тижня на одному з придунайських озер на Одещині закінчилися роботи з будівництва штучної платформи для гніздування кучерявого пелікану в рамках ініціативи «Шлях життя пелікану».Команда Rewilding Ukraine сподівається, що вже цього сезону крилаті велетні збудують на ній свої гнізда.

Стаціонарна платформа площею 60 квадратних метрів побудована з дерев'яних дощок та брусів і зверху покрита очеретом, щоб зробити її схожою на природну освіту та затишною для птахів. Досвід використання таких платформ в інших країнах, наприклад, у Болгарії, показує, що кучеряві пелікани охоче будують свої гнізда на цих штучних острівцях, захищених від хижаків та занепокоєння з боку людей.

«Ми сподіваємося, що взимку побачимо перших пеліканів на нашій платформі. Рожеві пелікани в Європі гніздяться в одній величезній колонії на території Румунії, але кучеряві будують свої гнізда на різних водоймах, від Греції до України. Вже кілька років у нашій країні, на жаль, не було помічено їхні гнізда, тому за допомогою цих платформ ми намагаємося створити для них належні умови для розмноження. Торік плавучі платформи були збудовані у зовнішній дельті. Тому разом з цією ми маємо вже дві добрі можливості для кучерявих пеліканів заснувати нові гніздові колонії в українській частині дельти Дунаю»,

— розповідає Олег Дьяков, фахівець із відновлення екосистем Rewilding Ukraine.

Занепокоєння птахів на гніздах є одним із факторів, що негативно впливають на популяцію цих вразливих велетнів. Вони шукають віддалені ділянки, оточені водою, щоб захистити своїх пташенят від хижаків та людей. Платформи сприймаються пеліканами як острівці, вкриті рослинністю. Додатково деякі платформи обладнані штучними реалістичними фігурами кучерявих пеліканів, щоб залучити справжніх птахів.

 Гнездовая платформа для пеликанов

«Цього року рівень води в Дунаї та придунайських озерах був вкрай низьким, що дозволило побудувати стаціонарну платформу на мілководді одного з цих озер. Пересихання озер - це природний процес, який відбувається раз на десятиліття і дозволяє ущільнити дно озера та очистити його. Наступного року вода та риба повернуться в озеро, якщо воно має природний зв'язок із річкою, і ми побачимо тут справжнє буйство життя. Ще одна платформа має бути збудована наступного року в іншому районі української дельти Дунаю»,

— додає Михайло Нестеренко, виконавчий директор Rewilding Ukraine.

Кучерявий пелікан - це один з найбільших птахів у світі, з розмахом крил майже в три метри і вагою понад 10 кг. Побачити групу цих величних рибоїдів, які разом ширяють у повітряних потоках, — незабутнє видовище. Регіони, де мешкають ці велетні, приваблюють туристів звідусіль. Тому місцеві громади виграють від сусідства із пеліканами.

Кучерявий пелікан включений до Червоного списку МСОП у категорії «Вид, близький до загрозливого стану», а також до Червоної книги України. В останні десятиліття світова популяція виду значно скоротилася через зіткнення з лініями електропередач, втрати житла, занепокоєння, пташиного грипу, переслідування рибалками та недостатню поінформованість серед місцевих громад.

Ініціатива «Шлях життя пелікану», в рамках якої будуються платформи, допомагає зберегти та відновити популяцію кучерявого пелікану у Чорноморському регіоні та Середземномор'ї. Вона наголошує не лише на дослідженнях виду та практичних заходах щодо його збереження, а й на популяризації знань про цього величного птаха, що є ключовим виглядом та амбассадором здорових водойм та водно-болотних угідь. Тільки за підтримки місцевого населення та широкого кола сторін заходи з ревайлдингу можуть бути успішними.

Ініціатива, що включає заходи у Греції, Болгарії, Румунії та Україні, координується Rewilding Europe та реалізується за фінансової підтримки Програми LIFE Європейського Союзу та Фонду Arcadia. В Україні вона втілюється в життя організацією Rewilding Ukraine та Дунайським біосферним заповідником за підтримки місцевих партнерів.

Катерина КУРАКІНА. Спеціаліст з комунікацій Rewilding Ukraine


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.