АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 АЛЬТЕРНАТИВА ІНТЕРНАТАМ І ПРИТУЛКАМ


30-09-2019, 13:00 |

«Шукаємо кандидатів на посади патронатних вихователів» — таким був лейтмотив брифінгу у прес-центрі «Одесит», який провела начальник Центру соціальної служби для сім’ї, дітей і молоді Приморського району Вероніка Жигалова.

Патронат над дитиною — це комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання нею та її батьками складних життєвих обставин.

Патронатна сім’я — альтернатива інтернатним закладам, притулкам та допомога біологічним батькам, які матимуть час (від місяця до півроку), щоб справитися зі своїми проблемами, допоки їхня дитина перебуває під опікою іншої родини.

Наразі в Одеській області працює п’ять патронатних сімей, які виховують сімох дітей: троє патронатних вихователів працює у Білгород-Дністровському, один - в Миколаївському та один - в Татарбунарском районах.

Одна із сімей уже передала біологічним батькам немовля, за яким доглядала чотири місяці.

В обласному центрі, на жаль, допоки нема жодної патронатної сім’ї, хоча це дуже потрібно сьогодні мільйонному місту. Зараз в Одеському центрі соціальної служби шукають кандидатів на посаду патронатного вихователя і просять тих, хто не байдужий до долі дітей, звертатися за адресами: вулиця Черняховського, 13 або вулиця Іцхака Рабіна, 7.

«Патронат — це дуже важлива форма допомоги дітям. Вона дозволяє здійснювати догляд за дитиною, батьки якої перебувають у складній життєвій ситуації. При цьому діти не отримують психологічні травми, потрапляючи в інтернат, і за першої ж нагоди можуть повернутися у біологічну сім’ю, яку не позбавляли батьківських прав», — наголосила Вероніка Жигалова.

Вона нагадала, що 26 січня 2016 року був прийнятий закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей із дітьми», який уперше у вітчизняному законодавстві закріпив таку форму влаштування дітей, як патронатна сім’я.

Для України це нове явище, а от у розвинутих країнах завдяки такій формі опіки практично не існує дитячих будинків.

Патронатним вихователем у нас може бути повнолітній громадянин України, який має відповідні досвід та житлові умови для надання послуг з догляду, виховання й реабілітації дитини в своєму домі.

Особи, які бажають стати патронатними вихователями, повинні пройти первинний відбір. Кандидат, який пройшов такий відбір, разом із повнолітнім членом своєї сім’ї, котрий братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною (чоловік або дружина кандидата), проходить обов’язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики (це 120 навчальних годин).

За умови успішного проходження навчання кандидату в патронатні вихователі та члену його сім’ї видаються відповідна довідка та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною.

Наступний крок — укладення договору про надання послуг з патронату над дитиною, а потім — влаштування дитини в сім’ю й укладення договору про патронат.

Послуга оплачувана.

Резонне запитання: чому наші громадяни не поспішають бути патронатними вихователями? Найперше, це велика відповідальність, яку чужа людина мусить узяти на себе, беручи в родину, навіть тимчасово, чиюсь дитину. Далі — доволі непростий шлях відбору, оформлення документів і тривала навчальна підготовка. Але без цього не можна. Сьогодні замало й агітаційної роботи у цьому напрямку, адже добрий приклад — це завжди поштовх для наслідування.

Це той шлях, який проходили всі країни, де нині поширене патронатне виховання. Цим складним шляхом мусимо пройти й ми.

Яна СТАСІНА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.