АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 НА ПЕРЕХРЕСТІ ВЕЛИКОЇ ПОЛІТИКИ


1-02-2020, 17:00 |

Після історичної зустрічі з вищим керівництвом Султанату Оман Президентові нашої держави необхідно було терміново продемонструвати щось велике у зовнішній політиці. Приводів для цього випало два — ювілейний, 50-й, Всесвітній економічний форум у Давосі і п’ятий Всесвітній форум пам’яті жертв Голокосту в Єрусалимі. Заходи проходили практично одночасно.

ПРИМІТИВНЕ РОЗУМІННЯ ДАВОСУ

Важко допустити, що найбагатші і найвпливовіші люди світу не користуються інтернетом і не читають газет. Таке відомо тільки про президента Росії, але він у Давосі якраз і не з’явився. Решта, думаю, були в курсі недавнього скандалу, коли голос, схожий на голос українського прем’єра Гончарука, повідомив, що у його шефа примітивне розуміння економічних процесів. Кандидата з таким резюме жодна компанія, яка поважає себе, на роботу не прийме. І мало хто серйозно сприйматиме аргументи так охарактеризованого лідера держави.

Під час виступу Президента Зеленського у рамках панельної дискусії Давоського форуму так і сталося. З переповненого залу, де перед тим виступав прем’єр Пакистану Імран Хан, вийшло більше половини присутніх. Тож главі нашої держави гучні заяви довелося виголошувати в повітря. Ми вже звикли до того, що правильні слова Володимир Олександрович вимовляє вільно і без запинки, а президентові і засновнику Давоського форуму Клаусу Швабу довелося попросити співрозмовника (на знімку) говорити конкретніше.

Конкретика, на думку Зеленського, полягала в тому, що невдовзі гряде велика приватизація. Закордонним гаманцям пропонується взяти у ній участь. Причому тим інвесторам, які принесуть в Україну десять мільйонів доларів, влаштують податкові канікули, звільнять упродовж п’яти років від податку на прибуток, а тим, чиї інвестиції складуть сто мільйонів і більше, держава призначить менеджера, який захищатиме і супроводжуватиме їх діяльність в Україні.

Невідомо, як такі заяви узгоджуються з українським законодавством і принципом вільної конкуренції, але, думаю, для захисту власності іноземних, і не тільки іноземних, під-приємців в Україні було б логічно призначити не менеджерів, а дивізію спеціальних прокурорів і суддів з цивілізованих країн, оснащених сучасною важкою зброєю. При цьому Зеленський не був би Зеленським, якби, поряд з конкретикою, не запропонував просте вирішення проблеми. Оскільки Україна бачить своє майбутнє в Євросоюзі, Брюсселю треба всього-на-всього прийняти нашу країну в ЄС. Для цього сьогодні найзручніший час.

Цікаво, що одночасно з цим закликом глава парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в тому ж Давосі фактично виступив з протилежною пропозицією. А саме: пригальмувати процес гармонізації європейського та українського законодавства (що становить необхідну умову для втілення в життя Договору про асоціацію ЄС — Україна) доти, поки ми не станемо сильнішими і не зможемо на загальному економічному полі конкурувати із західними сусідами.

Що про це можна сказати? Схоже, примітивне розуміння економічних процесів у головах «слуг народу» — явище загальне. З таким розумінням краще б у Давос не показуватися.

ЦЬОГО РОКУ В ЄРУСАЛИМІ...

Добре було б не показуватися Зеленському і на п’ятому Всесвітньому форумі пам’яті жертв Голокосту в Єрусалимі. Вшанувати пам’ять євреїв, які загинули з вини нацистів під час Другої світової війни, можна, зрештою, і на місці колишнього Аушвіца в Польщі. 27 січня, в 75-у річницю звільнення цього концтабору Радянською армією, там теж пройдуть скорботні заходи. Чи поїде туди Володимир Зеленський — невідомо.

Але в Єрусалим з’їхалися лідери провідних держав. Вони виступили з промовами перед тими, хто пережив одну з найстрашніших трагедій минулого століття. Одним із тих, кому надали слово, був президент Російської Федерації Володимир Путін. Оскільки Росія є офіційною правонаступницею СРСР після його розпаду, в Кремлі оголосили себе правонаступниками і подвигу Радянської армії. Більше того, погляд російських чекістів на причини і події Другої світової війни в Москві вважають тепер обов’язковим для всього світу. Те, що суперечить такому погляду, — «переписування історії».

У Європі звертають мало уваги на те, як у Росії змінилися оцінки договору «Молотова-Ріббентропа». Європарламент схвалив дві постанови про рівну вину нацистів і комуністів за розв’язання Другої світової війни. І поставив на цьому крапку. Але офіційні заяви з Москви, що Польща сама винна в тому, що не неї з двох сторін напали, і частково винна у винищенні мільйонів євреїв у концтаборах, так обурили польських політиків і громадян, що президент Анджей Дуда відмовився від поїздки в Єрусалим. Де на Всесвітньому форумі дали слово Путіну, а йому не дали можливості щось заперечити.

Почути путінський погляд на трагедію Голокосту не побажали і президенти Естонії, Латвії та Литви. Але Зеленський, за всього бажання, не міг приєднатися до бойкоту форуму. Безпідставні звинувачення влади нашої країни в підтримці антисемітизму і так регулярно лунають з боку єврейської держави. Крім того, у складі армії, що звільняла Аушвіц, була більшість українців. Багато уродженців України було і серед євреїв, закатованих у цьому та інших гітлерівських концтаборах. Одне слово, проігнорувати Всесвітній форум пам’яті жертв Голокосту в Єрусалимі ніяк не виходило.

Незграбною спробою обійти незручність став запит від україн-ського МЗС та Офісу Президента на зустріч у Єрусалимі Зеленського з Путіним для обговорення питань ситуації на Донбасі та обміну заручників, які ув’язнені в ОРДЛО, в Криму та в Росії. Та з Москви повідомили, що у Путіна щільний графік візиту. І з Зеленським він може поговорити тільки на ходу, що називається, «на ногах». Інакше, мабуть, не встигне відвідати Палестину для тривалої зустрічі з її лідером Махмудом Аббасом.

Хто з оточення глави Україн-ської держави придумав від-повідь на подібну неповагу — не відомо. Але відповідь вдала. Прибувши в Єрусалим, Президент Зеленський попросив організаторів передати місця своєї делегації в залі, де відбудеться основний захід форуму (і виступ Путіна зокрема), тим, хто особисто пережив Голокост.

А турбота України — зробити так, щоб подібна трагедія ніколи не повторилася.

Леонід ЗАСЛАВСЬКИЙ.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.