АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 КУЯЛЬНИК — ОЗДОРОВНИЦЯ ЄВРОПИ. А ЧОМУ Б І НІ?


26-08-2020, 11:00 |

Сучасна цивілізація чинить небачений тиск на довкілля, що веде до виснаження запасів природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища, загострення екологічної ситуації. На превеликий жаль, не обминула ця проблема і Куяльницький лиман, на дні якого розташовані сульфідномулові відкладення, що за своїми лікувальними властивостями відповідають зразкам із Мертвого моря. Вони містять комплекс біологічно активних речовин, мікро- і макроелементів, які сприяють зменшенню запальних процесів, стимулюють захисні та пристосувальні реакції, відновлюють функції пошкоджених органів і систем організму. Причому балансові запаси чорного і темно-сірого мулу, при забезпеченні природного гідрологічного режиму, тут практично невичерпні.

Куяльницький лиман — справжня перлина в короні рекреаційно-оздоровчих водойм Причорномор’я.

Своїми міркуваннями щодо використання багатющого потенціалу Куяльнику ділиться перший заступник голови Красносільської об’єднаної територіальної громади Марина Миколаївна АРХИРІЙ.

— Збереження цього цілющого джерела здоров’я — питання не тільки нашої громади, Лиманського району чи Одеської області. Воно зачіпає національні інтереси всієї країни. Його вирішення, за великим рахунком, можливо, слід винести навіть на міжнародний рівень. Сьогодні Куяльницький лиман — це потенційна оздоровниця для всієї Європи.

У нашій громаді свідомі того, що створення курорту міжнародного формату здатне в рази поліпшити якість життя земляків. Тому, з огляду на власні можливості, прагнемо сприяти розвитку підпорядкованої нам курортної території, дбати про утримання її в належному, передусім санітарному, стані.

Простий і доступний метод, який застосовуємо — регулярне проведення толок. Жителі сіл громади охоче беруть у них участь, проявляючи таким чином свою активну громадянську позицію. А ще щорічно ініціюємо місячники з висадження зелених насаджень.

З нашої ініціативи, підтриманої Міністерством культури, торік на узбережжі Куяльнику відбувся етнофестиваль «Чумацький шлях». Цим заходом ми хотіли на державному рівні привернути увагу до унікального природного об’єкта та культурної спадщини.

І слід сказати, що в цьому напрямку вже маємо певні результати. Після червневого візиту Левана Варшаломідзе, секретаря Національного інвестиційної ради при Президентові України, отримали зі столиці позитивні відгуки про презентацію Красносільської сільської ради. Як стало відомо, у Києві планують створити причорноморський кластер, до якого увійдуть курорти Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Наш Куяльник, безумовно, може посісти чільне місце у майбутньому проєкті. На початку липня в Офісі Президента представили концепцію «дорожньої карти» розвитку цього регіону як єдиного туристичного продукту. З нетерпінням чекаємо на її остаточний варіант.

Безумовно, для втілення в життя наших задумів слід створити відповідну базову інфра-структуру, на основі якої бізнес і вкладатиме свої інвестиції. Якщо говорити про великомасштабні проєкти, то йдеться про сотні мільйонів доларів.

Доречним буде сказати, що у списку інвесторів, які в попередні роки брали участь у фінансуванні закордонних курортів, можна знайти чимало прізвищ українців, котрих влада може спробувати залучити до реалізації наших державних проєктів. Бо чому б нам тут, на рідній землі, не побудувати власні Карлові Вари й не отримувати від цього значні фінансові надходження до наших бюджетів, зокрема й місцевого?! Усі ми повинні пам’ятати, що Куяльник — це не просто лиман. Це один із найстаріших курортів України, заснований ще в 1834 році, і за своїми лікувальними властивостями він, по суті, не поступається всесвітньо відомому Мертвому морю в Ізраїлі. Тож за його ефективного використання може приносити чималий зиск. І державі, і нашій громаді. Якщо спільними зусиллями відродимо й облагородимо цей безцінний куточок нашого краю, то, переконана, він сторицею віддячить людям.

Іван РАФАЛЬСЬКИЙ.
Лиманський район.
Красносільська ОТГ.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.