АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ЧЕМПІОН, ЯКИЙ ВИХОВУЄ ЧЕМПІОНІВ


2-11-2020, 13:00 |

На чемпіонаті України із самбо серед майстрів спорту-ветеранів відомий одеський тренер, богатир Микола Пасічник уп’яте переміг у своїй ваговій категорії, виборовши золоту медаль, диплом і гетьманську булаву.

А нещодавно в залі боротьби ФСТ «Динамо» відбулася відкрита першість Одеси з багатоборства на честь ветерана спорту Петра Михайловича Стародуба. Організатором змагань, а також їх арбітром виступив Микола Антонович Пасічник, який запропонував провести цей турнір на честь свого шкільного вчителя фізкультури. П.М. Стародуб — почесний громадянин с. Шарівка на Хмельниччині, де народився й виріс майбутній одеський богатир, який добре пам’ятає уроки свого наставника, перші перемоги під його керівництвом.

Друга людина, яка дала Пасічникові путівку у велике спортивне життя, — заслужений тренер України Роберт Самвелович Бабаянц. Це він, перебуваючи в гостях у військовій частині, що базувалася в Одесі, звернув увагу на кремезного юнака, який стояв на посту біля полкового прапора, і запросив його у свою секцію. Згодом старанний солдат під орудою мудрого наставника став майстром спорту СРСР з боротьби самбо, переможцем багатьох турнірів, тренером, якого після строкової служби запросили в органи внутрішніх справ, де потрібні були фізично підготовлені, мужні працівники.

Постовий міліціонер, дільничний інспектор, викладач Одеського державного університету внутрішніх справ та центру підготовки працівників міліції, тренер ФСТ «Динамо» та СК «Бастіон» — це тільки деякі рядки з послужного списку М.А. Пасічника. За майже півстоліття тренерської роботи Микола Антонович підготував близько 45 тисяч спортсменів, переважно для правоохоронних органів. Він має звання «Кращий тренер України», «Почесний динамівець», є лауреатом багатьох престижних конкурсів. На його чемпіонській стрічці — більше 200 медалей, безліч інших нагород. І що важливо: після кожної перемоги із вдячністю згадує своїх наставників, прагне віддати їм данину шани.

На запрошення дирекції місцевої школи й особисто Петра Михайловича Стародуба два роки тому мені пощастило разом з Миколою Антоновичем побувати у його рідному селі, де він перед учнями та жителями Шарівки виступив зі своїми фірмовими номерами: зав’язуванням цвяхів, згинанням смуг металу, виконанням вправ на битому склі і т.п. Я коментував той виступ і бачив, як тепло приймають знаменитого земляка його односельці. Директор школи Микола Мазур і вчитель Петро Стародуб від імені всього великого загалу подякували Миколі Антоновичу за справжнє спортивне свято, а школярі з участю духового оркестру підготували для нього чудовий концерт.

Саме з великої вдячності своїм вчителям й пошани до них М.А. Пасічник вирішив напередодні Дня працівників освіти провести змагання зі спортивного багатоборства, присвятивши їх усім наставникам. Хоча й через карантин була велика перерва у тренуваннях, вихованці, а їх у двох групах близько сотні, показали гарні результати, чим порадували тренера. Найкраще ж постаралися Владислав Горб, Данило Громов, Кирило Токмаков, Данило Онищенко та Анатолій Бженюк. Призерами стали й онуки відомого поета Івана Рядченка — Григорій і Георгій. Усі переможці отримали грамоти та медалі. А на завершення юних спортсменів та їхніх батьків чекала богатирська каша, яку Микола Антонович готує за особливим рецептом і яка додає сили й здоров’я.

1 листопада М.А. Пасічнику сповниться 74, і ті роки, повторює він, — то його багатство. Щоденна робота з дітьми, показові виступи, яких за пів століття набралося вже майже дві з половиною тисячі, тримають його у доброму тонусі. У постійного читача і друга «Чорноморських новин», як уже зазначалося, багато нагород і титулів, до яких він додає нові й нові. (До речі, половину своїх медалей, більше десятка кубків та сотню дипломів він подарував музею рідної школи). Щорічно Одеська обласна федерація самбо на чолі з генералом Олександром Адзеленком проводить юнацькі турніри пам’яті Роберта Бабаянца і на честь Миколи Пасічника. Після змагань восьмилітній Артем Димарський пообіцяв, що коли виросте і стане тренером, то також організує іменний турнір на честь свого вчителя-наставника Миколи Антоновича Пасічника.

Бажаємо Миколі Антоновичу ще багато літ тримати високу спортивну планку, радувати своїми виступами і молоде покоління, і всіх жителів нашого міста та країни.

Володимир ПАВЛІЧЕНКО.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.