АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ДОБРОТА І ЛЮДЯНІСТЬ НЕ ЗНАЮТЬ КОРДОНІВ


1-01-2021, 13:30 |

Жителі села Андріївки Білгород-Дністровського району звернулися до редакції з проханням подякувати

родині бессарабських німців Сельми і Герберта Хабліцелів — їхнім добрим друзям, безкорисливим меценатам, які багато років підтримують тісні стосунки зі своєю малою батьківщиною.

Ще будучи маленькою дівчинкою, Сельма разом з батьками поїхала з Андріївки до Німеччини. Так склалися історичні обставини, що довелося залишити будинок і все, що мала звичайна сім’я німців, та покинути отчий дім назавжди. Минуло багато років, але ностальгія за малою батьківщиною, за рідними місцями не залишала їх. Уже будучи в зрілому віці, Сельма і Герберт втілили свою заповітну мрію й відтоді не розривають близьких, душевних зв’язків з андріївцями.

Добрі справи не знають кордонів, і родина Сельми разом з Олександром Юрескулом,  лідером місцевої громади, вже багато років реалізують благодійні проєкти земляків з Німеччини в українській Андріївці. Дві сім’ї — Хабліцелів і Юрескулів — об’-єднує багатолітня дружба, довіра і бажання бути корисними людям, своєму краю, країні. Олександр Юрескул ніколи не був байдужим, не стояв осторонь проблем односельців, а завжди намагався й намагається підтримувати їх. Він, як ніхто інший, знає адреси людської біди, щоб вчасно подати руку тим, хто потребує допомоги. Порядність, чесність і небайдужість Олександра завше приваблювали родину Сельми, а відтак саме через нього в Андріївку надходить чимала благодійна підтримка. Чим можна виміряти людські відносини, доброту і милосердя? Напевно, роками щирої, безкорисливої дружби.

Уже кілька років юні андріївські спортсмени під керів-ництвом заслуженого тренера України Ігоря Юрескула показують високі результати на всеукраїнських та міжнародних змаганнях, з честю і гордістю під звуки українського гімну прославляють нашу країну. Неоціненну допомогу в реалізації ідеї створення сільського, знаменитого на весь світ Андріївського боксерського клубу, надала саме сім’я Сельми: Хабліцелі подарували ринг для поєдинків, допомогли з ремонтом приміщень і придбанням спортінвентарю. Зі словами щирої вдячності відгукується про Сельму та Герберта тренер боксерського клубу Ігор Юрескул разом зі своїми вихованцями, запрошуючи своїх благодійників у гості і дуже сподіваючись, що така зустріч невдовзі відбудеться.

Цього року волонтерський рух із життєствердною назвою «За життя» за кошти родини Хабліцелів реалізував соціальний проєкт, у рамках якого щотижня двадцять дві свіжоспечені буханці (з часом їх буде ще більше) доставляються тим андріївцям, які потребують допомоги. Ті безмежно вдячні за турботу про них, за людяність і доброту.

За роки міцної дружби андріївців з колишніми земляками, які нині проживають у Німеччині, дуже багато зроблено для благоустрою села. Ось тільки подивіться на короткий перелік утіленого в 2020 році, і стане зрозуміло, наскільки вагома допомога надходить з-за кордону в українське село.

В Андріївській школі встановлено 61 металопластикове вікно, відремонтовано приймальню та кабінет директора, зроблено бетонне вимощення по периметру освітнього закладу (215 кв. м).

У дитячому садку «Рябинушка» полагоджено водяне опалення.

У місцевому будинку культури капітально відремонтовано дах і встановлено водовідводи. З’явилися тут і нові парадні двері.

У сільському ФАПі капітально відремонтовано дахи основної та господарських будівель, встановлено водовідводи та замінено троє дверей.

Православній церкви надано допомогу у проведенні водогону до місцевого кладовища.

На зупинці у центрі села покладено тротуарну плитку та бетонне покриття (225 кв. м).

Надано адресну допомогу 30 жителям села похилого віку, багатодітним і малозабезпеченим сім’ям.

Журналісти, які не раз бували в гостинній бессарабській Андріївці, бачили, як міняються вулиці й будівлі, та спілкувалися з місцевими людьми, зауважили: всі вони кажуть найтепліші слова на адресу своїх німецьких друзів — Сельми і Герберта.

Депутат сільської ради Володимир Григорович Бондаренко:

— Як депутат хочу подякувати родині Хабліцелів за надану матеріальну допомогу для села та його жителів. Саме завдяки їй відремонтовані дахи клубу і ФАПу. Турбота благодійників не обійшла увагою й молоде покоління, а це і школа, і дитячий садочок. Ми дуже вдячні, що ви так активно долучаєтеся до розв’язання наших проблем. Приємно усвідомлювати, що є такі люди. Від усіх жителів Андріївки щиро дякую вам за добре серце і підтримку.

Депутат сільської ради Володимир Васильович Дмитрієв:

— Упродовж багатьох років родина Сельми робить неоціненний внесок у розвиток нашого села. Відремонтовано дитячий садок і будинок культури, облаштовано спортивний комплекс у школі, і це далеко не все. Особливо хочу відзначити ставлення до жителів Андріївки — допомогу незаможним, хворим самотнім людям похилого віку та багатодітним сім’ям. Ставлення Хабліцелів до наших односельців заслуговує величезної подяки. Все це свідчить про їхню велику любов до своєї малої батьківщини, до нашої спільної історії і пам’яті. Ми повинні цінувати і пам’ятати все, а не руйнувати пам’ятники та перейменовувати вулиці.

Директорка Андріївської школи Тетяна Микитівна Кравчук:

— Уже стала доброю традицією допомога від бессарабських німців, наших земляків — родини Сельми та Герберта. Вихідці з Андріївки та їхні нащадки постійно відвідують село і підтримують міцну дружбу. Крім тієї матеріальної допомоги, яку вони надають школі вже багато років, у нашому музеї зберігаються дивовижні малюнки Сельми, подаровані нею землякам на пам’ять й удачу. Педагоги та учні, їхні батьки від щирого серця бажають: нехай Господь Бог щедро дарує родині Сельми здоров’я, світлу радість, сімейні гаразди на многії і благії літа за небайдуже ставлення до людей, за пошану до свого українського коріння.

Фельдшер Володимир Степанович Миколаєв:

— Ми, жителі Андріївки, і зокрема медпрацівники фельдшерсько-акушерського пункту, висловлюємо щиру подяку родині Сельми і Герберта, які проживають у Німеччині, але вже впродовж багатьох років надають нашому селу значущу допомогу. Завдяки цій сім’ї наше село покращало. Для ФАПу була закуплена медична техніка: електрокардіограф, глюкометр, що спрощує виявлення захворювань і контроль за здоров’ям андріївців. Завдяки цій родині придбали холодильник для зберігання вакцини і водонагрівач, а також медикаменти для надання невідкладної допомоги. Тож від себе особисто і від усіх жителів Андріївки хочу побажати родині наших благодійників міцного здоров’я і довгих років життя. Таких людей мало, і про них неможливо забути.

Завідувачка дитячого садка Наталія Валеріївна Турченко:

— Від колективу «Рябинушки» висловлюю низький уклін сім’ї Сельми і Герберта. Ми раді, що життя звело нас з такими чудовими людьми. Спасибі їм за ті добро, турботу та підтримку, які вони дарують нашим дітям. Бо ж майбутнє нинішньої малечі залежить від того, в яких умовах вона зростає, в яких умовах ми її виховуємо. І в цьому нам дуже допомагає родина Хабліцелів. Велике їм спасибі, здоров’я і благополуччя!

Сім’я Олександра (інвалід 1-ї групи) і Меланії Турченків:

— Постійну турботу й вагому допомогу від родини Сельми і Герберта відчувають усі малозабезпечені, багатодітні сім’ї та ветерани Андріївки. За їхню людяність і душевну доброту бажаємо їм здоров’я і всіляких гараздів, удачі, сімейної злагоди, турботи і поваги від близьких, достатку і радості. Спасибі, що ви є.

Отець Іоанн:

— Вдячні родині Хабліцелів, яка зробила своїм сенсом життя відродження та благоустрій рідної Андріївки, допомагаючи незаможним людям, дитячим та медичним закладам, талановитій молоді. Всі парафіяни і я особисто бажаємо нашим благодійникам, меценатам, нашим друзям Сельмі й Герберту міцного здоров’я, сімейного благополуччя і нехай Господь допомагає у їхніх благородних справах. Приходити на допомогу нужденним — велика праця. Нехай добро, яке ви творите, повертається до вас сторицею. Миру і щастя вам!

Для цих двох чудових людей — Сельми і Герберта — благодійність не є даниною моді, а справжнім покликом душі. Завдяки їм багато андріївців отримують не тільки фінансову і матеріальну допомогу, а й надію, а відтак їхнє життя стає кращим, наповнюється новим сенсом, за що вони дуже вдячні своїм землякам з Німеччини.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.