АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ПІДТРИМАЙМО НАШІ ТЕАТРАЛЬНІ ПРОЄКТИ!


1-03-2021, 11:00 |

Уперше на престижній європейській платформі інновацій оперного та балетного мистецтв «Fedora» у шорт-лист потрапили два проєкти українських культурницьких інституцій — Київського національного академічного театру оперети та Національної опери України.

Вони стали номінантами на отримання гранту однієї з найпрестижніших і найавторитетніших міжнародних платформ «Fedora», що займається розвитком та фінансуванням культурних за-кладів і проєктів за чотирма основними напрямками — балет, опера, мистецька освіта та цифрове мистецтво — і яка наразі об’єднує 95 провідних театрів опери та балету, а також різноманітні фестивалі у 25 країнах світу. Упродовж лютого триватиме голосування на цій платформі, а імена переможців конкурсу оприлюднять у червні цього року.

Чим же цікаві українські проєкти?

Національна опера України представила ідею нової постановки сучасного балету «Roots» («Коріння»). Актуальний соціальний проєкт, який крізь призму постмодерного мистецтва й танцю порушує найважливіші сучасні світові проблеми — рівності та єдності, формування меж, кордонів і демонтажу невидимих стін, що з’являються між людьми, глобальної кризи та кліматичних змін.

Це спосіб висловитися і спосіб впоратися з проблемами нашого світу через танець і музику — мову, зрозумілу для всіх, незважаючи на національність, стать, вік чи конфесію.

Символіка коріння у цій роботі пов’язує людей як між собою, так і з природою та світом навколо нас. Це водночас є напрочуд конкретним образом, адже це те, що є важливим для життя на нашій планеті, а заодно це символ занурення у глибини часу, людської історії.

Свої ідеї автори доноситимуть через музику Й.С. Баха (1685 — 1750) та Г.М. Горецького (1933 — 2010), апелюючи до вічних цінностей, доводячи глядачеві, що мистецтво за всієї своєї тендітності та вразливості може бути надзвичайно потужною й переконливою силою.

Творчий колектив проєкту під керівництвом народного артиста України, генерального директора та художнього керівника театру Петра Чуприни, включає молодих і талановитих фахівців з різних країн, об’єднаних сучасним, прогресивним баченням театрального мистецтва. Цікаво, що костюми, оригінальні рішення для сцени в рамках цього проєкту будуть виготовлені з перероблених матеріалів, а відтак це дасть змогу команді продемонструвати споживачам культурного продукту спрямованість на екологічно безпечну діяльність.

Не менш цікавий і проєкт Київ-ського театру оперети, що представив футуристичний космічний балет на музику французького композитора Дідьє Маруані, лідера Space Group. Планується, що цей балет буде в репертуарі театру протягом трьох років. У літній період транслюватиметься на YouTube-каналі Київської оперети.

Музика Маруані, вщерть сповнена космічних ритмів, енергії, свободи та любові, надихнула французького хореографа Дельфін Аттальї на створення справжнього космічного шоу — неокласичного балету, що буде цікавим для представників різних поколінь. Головні герої, подорожуючи планетами самотності, байдужості й насильства, шукають любов, симпатію та доброту. Але їх можна знайти лише в чистих і відкритих серцях інших людей.

Зосереджуючись на вічних темах, шоу перенесе глядачів у світ фантазій та фантазійних образів. Краса музики й танців буде посилена за допомогою новітніх технологій — у сценографії використовуватимуться елементи додаткової реальності. Електронну музику Дідьє Маруані виконуватиме оркестр Київського театру оперети (диригент Ігор Ярошенко). Художній керівник проєкту — Богдан Струтинський, народний артист України, генеральний директор-художній керівник театру з 2004 року.

Активна участь у голосуванні може дати шанс українським інноваційним театральним проєктам уперше отримати фінансування від європейської платформи «Fedora»з головним офісом у Парижі (Palais Garnier), а також презентувати вітчизняну постановку глядачам у всьому світі.

Тим більше, що голосувати дуже просто — у два кліки! Необхідно, авторизувавшись через ФБ, перейти за лінками:

за проєкт Національної опери України — https://www.fedora-platform.com/.../roots-working-title/359

за проєкт Київського театру оперети — https://www.fedora-platform.com/.../futuristic.../313...

Юлія ЯСІНА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.