АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 НОВИЙ ДЕНЬ ДЛЯ ДВОХ ДЕРЖАВ


29-03-2021, 17:00 |

Оксана Маркарова указом Президента України Володимира Зеленського № 75/2021 призначена надзвичайним і повноважним послом України у Сполучених Штатах Америки. Вітаючи пані Маркарову, глава держави зазначив, що її кандидатура має три ключові переваги: патріотизм, високий фаховий рівень та дуже позитивне сприйняття у США.

Для знайомства з новопризначеною пані послом, публікуємо запис її виступу на Київському безпековому форумі 10 березня.

— Для мене велика честь перед початком моєї каденції посла мати змогу виступити тут перед людьми, яким справді не байдужа доля України, яким не байдужа доля стратегічного партнерства України та США. Наше партнерство базується насамперед на спільних цінностях і на спільних принципах. Ці принципи демократичні і мають глибоке коріння в обох наших народів, а отже мають і велике майбутнє і саме через ці принципи ми атаковані однією й тією ж країною — Росією. Військовою агресією, гібридною й економічною.

Останні сім років ми є країною на передовій цієї боротьби — безпосередньо боремося на фронті з агресором, який незаконно анексував Крим, окупував частину Донецької та Луганської областей. Ми боремося зараз за кожного українця-бранця Кремля, яких утримують у російських тюрмах за надуманими вироками чи навіть без вироків, іноді викрадених із Криму чи непідконтрольних територій Донбасу.

А найголовніше — ми боремося всередині країни, ми боремося за рівні правила гри, за доступ до справедливого правосуддя, за верховенство права, за ефективність, за здатність кожного громадянина мати доступ до рівних економічних мо-жливостей. Ця боротьба, незважаючи на великий спротив з боку «п’ятої колони» всередині країни і з боку зацікавлених осіб, олігархів, є найскладнішою. Однак, попри той спротив, ми у цій боротьбі показуємо певні успіхи.

Шлях трансформації України у ринкову демократичну державу, на жаль, не був і не буде легким і прямолінійним, однак в Україні завжди буде достатньо і реформаторів, і політичної волі, і сумлінного бізнесу, і, найголовніше, громадянського су-спільства, яке разом з нашими міжнародними партнерами, зокрема зі Сполученими Штатами Америки, через різні програми й різні взаємодії, допомагатимуть, радитимуть, підштовхуватимуть, іноді критикуватимуть, але разом ми будемо йти нелегким шляхом до успіху. Особливо, на мою думку, цінним є те, що цей успіх і цю боротьбу ми здобуваємо в демократичний спосіб, зберігаючи демократичні інституції, маючи вільні, чесні демократичні вибори, на яких громадяни можуть виявляти свої політичні вподобання.

Насправді успіх цієї боротьби важливий не лише для нас, цей успіх важливий для всього демократичного світу. Одним із провідних лідерів цього світу є Сполучені Штати, і я дуже рада, що останнім часом ми чуємо дуже активні меседжі від нашого стратегічного партнера про повернення не просто до глобального лідерства, а й до активного глобального лідерства щодо захисту демократії в світі. Й Україна, мабуть, най-краще місце, де США можуть продемонструвати таке лідерство, захистивши демократію, за яку боремося ми. Чому? Бо Україна з Кримом, Україна з деокупованим Донбасом, Україна, в якій встановився мир, економічно сильна Україна, Україна з верховенством права та сильними інституціями, Україна — член НАТО і Україна — член Європейського Союзу — це насправді запорука не тільки нашого успіху, це запорука безпеки і розвитку всього Чорноморського регіону та всієї Європи.

Тому ця візія, яка насправді є вимогою наших громадян, записана в нашій Конституції. Зараз, разом з нашими партнерами зі Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу, ми можемо максимально наблизитися до цієї візії, її реалізації шляхом посилення політичної співпраці і посилення активного діалогу. Так має бути доти, доки агресор не змінить свою політику. Йдеться про посилення безпеки в регіоні, і тут нема альтернативи нашому вступу до НАТО. Ми активно працюватимемо, в тому числі у США та інших країнах-партнерах, щоб максимально швидко наблизитися до цієї мети. Це, передусім, посилення трансформації України — реформи, зміни (можна це по-різному називати), але нашої трансформації в модерну, економічно сильну країну з верховенством права. Це, безумовно, економічне та фінансове посилення співпраці, бо для нас останні двадцять років — це нерозкритий потенціал, який, нарешті, треба розкрити. І, безумовно, це все, що стосується людського капіталу, наші культурні зв’язки, зв’язки в науці, освіті, медицині та інших галузях.

У цих напрямках ми плануємо наповнити новим змістом ті формати, що вже є, вони відомі, починаючи від Комісії стратегічного партнерства Україна — США і закінчуючи стратегічними діалогами, які можна і необхідно розширювати, наповнювати реальним змістом. Ми будемо ініціювати нові формати співпраці, зокрема в питаннях протидії пропаганді та кібератакам. Насправді Україна має чим поділитися з нашими стратегічними партнерами. Ми зіткнулися з цими загрозами першими, знаємо, як з ними боротися, та створили запобіжники щодо деяких із них.

І, користуючись нагодою, про нашу діаспору. Хочу подякувати за всю важливу попередню роботу, яку провадила українська діаспора — наші американські українці чи українські американці. Якщо можна так висловитися, це наш унікальний ресурс і велика армія наших найкращих послів за кордоном, котрі одночасно є частиною й українського, й американського народів, яким болить те, що відбувається в Україні, і які готові витрачати свою енергію та зусилля на допомогу своїй Батьківщині.

Америка й Україна розташовані далеко одна від одної, між нами 9000 кілометрів, між нами — океан, але нас об’єднують речі, які є для нас спільними. Це інновації, це підприємницький дух, це прагнення свободи і, головне, це готовність за неї боротися. Це те, чим ми дивували світ уже не раз, й особливо здивували в 2014—2015 роках. Тому в той час, коли україн-ська й американська влада розпочинає, як ми кажемо, новий день у наших стосунках, оновлюємо старі і започатковуємо нові формати, починаємо активно поглиблювати нашу взаємодію, я хочу завершити свій вітальний виступ словами подяки, подяки всім українським та американським урядовцям — чинним, ексурядовцям, парламентарям та колишнім членам парламенту, всім експертам громадянського суспільства — за те, що ви готові і не лише готові, а й робите це — витрачаєте свою енергію і свій час, свої зусилля на те, аби допомогти обом країнам швидше рухатися вперед разом, швидше знайти спільні формати, які реалізують наш успіх.

Довідково: Оксана Маркарова народилася 1976 року в Рівному. Має дві вищі освіти, здобуті в Україні та США: у 1999-у отримала ступінь магістра екології в Києво-Могилянській академії, а в 2001-у — ступінь магістра в галузі міжнародних публічних фінансів та торгівлі університету в Блумінг-тоні (штат Індіана).

Із березня 2015-го по квітень 2016-го була заступником міністра фінансів і керувала апаратом Мінфіну, який очолювала Наталія Яресько. Із червня 2018-го, у зв’язку з відставкою Олександра Данилюка, виконувала обов’язки міністра фінансів України. У листопаді 2018-го Верховна Рада затвердила Оксану Маркарову на посаді міністра фінансів. Була перепризначена у серпні 2019 року. Член РНБО (з травня 2019-го до березня 2020-го).

Записав
Володимир ГЕНИК.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.