АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ВІД ОДЕСИ ДО ПРАГИ


11-04-2021, 21:00 |

Фронтовик Петро Софронович Краєвський визволяв Одесу від німецько-румунських загарбників у квітні 1944-го.

Фронтове життя для нього, 19-річного юнака, розпочалося відразу ж після визволення села, коли, мобілізований польовим військкоматом для проходження служби, потрапив у 86-у гвардійську стрілецьку дивізію. Грамотного і меткого сільського хлопчину із шестикласною освітою призначили навідником зенітно-кулеметної роти.

Частини цієї дивізії вже звільнили від ворога Миколаїв та інші населені пункти, й велися запеклі бої на одеському напрямку. Солдат Петро Краєвський разом з досвідченими товаришами мав завдання прикривати пересування наших військ. Коли налітала ворожа авіація, перед нею виростала щільна стіна вогню з мобільних зенітно-кулеметних установок. І фашистським стерв’ятникам рідко вдавалося влучно скинути свій смертоносний вантаж. З історичних джерел відомо, що першими на околиці Одеси увірвалися частини 416-ї, 320-ї, 248-ї та 86-ї гвардійських стрілецьких дивізій.

До самої Перемоги Петро Краєвський, який дослужився до сержанта, воював прожектористом 29-ї зенітної кулеметної роти 670-го батальйону. Брав участь у Яссько-Кишинівській, Дебренецькій та Будапештській стратегічних операціях, у звільненні Західної України. Війну закінчив у Чехословаччині. Додому повернувся аж у лютому 1948-го (довелося дослужувати строкову) без жодної по-дряпини.

На превеликий жаль, особисто поспілкуватися з визволителем Одеси і розпитати його про події 78-річної минувшини не вдалося. Любляча донька Людмила часто забирає старенького батька до Одеси, щоб підлікувати, й оберігає від душевних тривог. Адже торік, 24 червня, Петрові Софроновичу сповнилося 95.

Педагог Людмила Краєвська з гордістю повідомила, що портрет її татуся красується у виші, де вона працює, на стенді визволителів міста. Шанують ветерана війни та праці й у селі Бобрик Перший, куди він перебрався після одруження з Кричунового. Дідуся часто відвідували школярі, яким той розповідав про свої ратні будні. Спогади ветерана, як і багатьох його побратимів, зберігаються у місцевому навчальному закладі.

Голова ветеранської спільноти Любашівщини Галина Слободзян із сумом додала, що донедавна в районі вшановували чотирьох визволителів Одеси, а сьогодні з живих залишився лише один — Петро Софронович Краєвський.

Юрій ФЕДОРЧУК.

Любашівська територіальна громада.
Подільський район.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.